Fosil dinosaurusa / - ILUSTRACIJA
10/07/2024 u 14:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Fosil dinosaurusa biljojeda otkriven na britanskom ostrvu Vajt

Fosilni ostaci biljojednog dinosaurusa koji je lutao našom planetom prije 125 miliona godina otkriveni su na britanskom ostrvu Vajt, a za koje naučnici vjeruju da predstavljaju najpotpuniji novi primjerak pronađen u Britaniji u 100 godina.

S težinom velikog mužjaka američkog bizona, od oko 900 kilograma, taj biljojedni dinosaurus je vrlo vjerovatno živio u krdu, smatra Džeremi Lokvud, doktorand na Univerzitetu Portsmut koji učetvuje u iskopavanju.

Dinosaurus, koji ima 149 kostiju, pronađen je na liticama zaliva Kompton, na ostrvu Vajt, nasuprot južne obale Engleske. Pronašao ga je 2023. kolekcionar Nik Čejs, koji je u međuvremenu preminuo.

Dinosaurus je nazvan „Comptonatus chasei“, u čast i spomen na Čejsa.

- Nik je imao nos za otkrivanje kostiju dinosaurusa. Ovo je zaista vrlo vrijedan pronalazak koji nam pomaže da razumijemo više o raznim vrstama dinosaurusa u Engleskoj u ranoj kredi - rekao je Lokvud koji je upravo o tome izdao rad u časopisu The Journal of Systematic Palaeontology.

Na istom ostrvu su 2022. pronađeni ostaci najvećeg evropskog dinosaurusa mesojeda, takođe iz razdoblja rane krede, koji je bio duži od 10 metara i koji pripada grupi dinosaurusa zvanih spinosaurusi.

 

„Močvarno čudovište“: Pronađen fosil praistorijskog predatora koji je živio prije dinosaurusa

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 21:28