chatGPT 1 / - CHATGPT
01/12/2023 u 07:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Godina od proboja vještačke inteligencije: Pet stvari koje bi trebalo da znate o Chat GPT

Četbot sâm objašnjava da je osim odgovaranja na pitanja, sposoban za opušteni razgovor, razmatranje i rješavanje određenih problema, prevođenje, pisanje eseja, a dijeli i opšta znanja o različitim temama

Navršila se godina od kako je kalifornijska kompanija OpenAI lansirala Chat GPT. Sa četbotom sa vještačkom inteligencijom, za samo dva mjeseca od pokretanja, „ćaskalo“ je preko sto miliona korisnika, iako je samo riječ o virtuelnom asistentu čiji tvorci uskoro obećavaju „turbo“ verziju. Ovo je pet činjenica koje bi trebalo da znate o Chat GPT-ju, prenosi RTS.

"Volimo vas. Stvorili ste nešto čarobno", tim riječima je, uoči prvog rođendana Chat GPT-ja, na konferenciji u San Francisku počeo govor Satja Nadela, izvršni direktor Majkrosofta, korporacije koja ulaže ogromne količine novca u OpenAI.

Javnost je slično reagovala tačno prije godinu dana, pa je red i da mu u to ime čestitamo prvi rođendan.

- Hvala na čestitkama! Iako nemam stvaran rođendan, cijenim vaše pozitivne želje. Kako vam mogu pomoći danas?, šturo i rogobatno odgovora četbot.

Trening i slijetanje na zemlju

Tehnološka kompanija OpenAI je 30. novembra 2022. predstavila Chat GPT koji je po upotrebi „eksplodirao“ – postao je najbrža rastuća aplikacija u istoriji.

Tim inženjera i istraživača OpenAI-u je „trenirao“ četbota na velikom skupu tekstualnih podataka sa interneta da bi naučio jezik i razvio sposobnost odgovaranja na različite upite.

Prvobitno je bio besplatan, ali nekoliko mjeseci nakon pokretanja, napredniju verziju trebalo je platiti 20 dolara mjesečno.

Chat GPT svake nedjelje koristi sto miliona ljudi, tvrdi izvršni direktor američke kompanije OpenAI Sem Altman, godinu dana kasnije.

Opušteni razgovori

Chat GPT je vještački jezički model koji može da generiše tekstove na osnovu postavljenih pitanja ili unijetih informacija. Praktično je poput sagovornika, virtuelnog asistenta, koji daje odgovore na osnovu informacija sa različitih izvora na internetu.

Četbot sâm objašnjava da je osim odgovaranja na pitanja, sposoban za opušteni razgovor, razmatranje i rješavanje određenih problema, prevođenje, pisanje eseja, a dijeli i opšta znanja o različitim temama.

Skraćenica Chat GPT (Shat generative pre-trained transformer, unaprijed obučeni generativni transformator) ukazuje da je riječ o modelu koji je osmišljen za komunikaciju, kao i da koristi tehnologiju koja je prethodno trenirana da bi generisala tekstualne odgovore.

Ima li četbot osjećanja

Chat GPT nema osjećanja, niti svijest i lični doživljaj. Ako ga pitate kako se osjeća, pojasniće vam da je „dizajniran da pruža korisne informacije, odgovore i podršku, ali ne posjeduje sposobnost razumijevanja na način koji to čini ljudski um“.

- Razumijevanje mojih ograničenja pomaže korisnicima da pravilno postave očekivanja i koriste moje usluge na odgovarajući način, odgovara četbot.

Njegova svrha je, zapravo, kaže, pružanje informacija, odgovora na pitanje i podrške korisnicima u okviru svojih mogućnosti.

Mana mu je i ograničena kreativnost, jer može generisati netačne ili neprecizne informacije, koje se moraju provjeravati iz više izvora.

Ograničenja i kontroverze

Mnogo je kontroverzi, etičkih dilema i prognoza u vezi sa četbotovima, od toga da li nam je pomoćni alat ili će nam u skorije vrijeme uzeti posao. A nema još ni sveobuhvatne regulative u toj oblasti.

Sposobnost da piše eseje, takođe, zabrinula mnoge obrazovne institucije u svijetu. Vodeći univerziteti u Australiji uveli su nova pravila po kojima je upotreba vještačke inteligencije varanje, dok su državne škole u Njujorku zabranile korišćenje Chat GPT-ja na mrežama i uređajima u okrugu.

Postoji, ipak, začkoljica, jer je četbot nema sve odgovore. Trenutna baza znanja Chat GPT-ja zasad se završava do januara 2022. godine (Chat GPT-3.5) i nema pristup informacijama sa interneta u realnom vremenu.

Rivalstvo i promašaji

Sa prošlogodišnjem lansiranjem Chat GPT-ja, čime je došlo do svojevrsnog proboja vještačke inteligencije, mnoge vodeće svjetske tehnološke kompanije izbacile su na tržište rivalske četbotove, poput Gugla i Iks-VI (xAI) Ilona Maska. Borba na polju vještačke inteligencije se zaoštrava.

Guglov četbot Bard je, međutim, u februaru prošle godine doveo do gubitka vrijednosti akcija kompanije od 100 milijardi dolara nakon što je podijelio netačne informacije u promotivnom videu.

Bard je, naime, pogrešno rekao da je svemirski teleskop Džejms Veb bio prvi koji je snimio planetu izvan Sunčevog sistema.

Milijarder Ilon Mask, koji je jedan od osnivača kompanije OpenAI, lansirao je Groka, novog četbota koji, kako tvrdi, ima smisla za humor.

Uprkos tome što je jedan od najglasnijih kritičara vještačke inteligencije, Mask je rekao će Grok nakon testiranja biti na raspolaganju premijum korisnicima mreže Iks.

Čelnici kompanije OpenAI se, međutim, suprotstavljaju konkurenciji novim verzijama četbotova. Najavljen je GPT-4 Turbo, kao i platforma koja omogućava svima da kreiraju svoju verziju četbota.

- Prije godinu dana smo vjerovatno samo sedjeli u kancelariji i dotjerivali Chat GPT, prije nego što ga izbacimo na tržište sljedećeg meseca. Kakva je ovo bila godina…, oduvao je rođendansku svjećicu izvršni direktor OpenAI Sem Altman.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:52