Ilustracija / Shutterstock
09/05/2024 u 12:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Google će koristiti AI za poboljšanje sajber bezbjednosti

Novi proizvod kompanije Google tiče se sajber bezbjednosti i objedinjuje Gemini, Mandiant i VirusTotal projekte.

Ljudi i kompanije pokušavaju da pronađu više načina za upotrebu generativne vještačke inteligencije, pa tako Google planira da AI više iskoristi na polju sajber bezbjednosti i da omogući da se izveštaji o prijetnjama lakše tumače.

Google ja najavio novi proizvod iz domena sajber bezbjednosti – Google Threat Intelligence, koji će spojiti funkcije Mandiant jedinice za sajber bezbjednost, VirusTotal obavještajne podatke o prijetnjama i Gemini AI model.

Novi bezbjednosni proizvod koristi Gemini 1.5 Pro veliki jezički model (LLM), za koji Google kaže da smanjuje vrijeme koje je potrebno da bi se ispitali i odbili malver napadi.

Prema navodima, Gemini 1.5 Pro modelu koji je objavljen u februaru je bilo potrebno samo 34 sekunde da analizira kod opasnog WannaCry virusa i identifikuje "kill switch", odnosno da ga neutrališe.

Još jedna mogućnost upotrebe Gemini AI modela jeste sažimanje izveštaja o prijetnjama na prirodnom jeziku unutar Threat Intelligence da bi kompanije mogle da procjene kako potencijalni napadi mogu da utiču na njih – ili, drugim rečima, da kompanije ne reaguju pretjerano ili nedovoljno na prijetnje.

(B92)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 01:47