Kina šalje novu posadu na svoju svemirsku stanicu / - SHUTTERSTOCK
24/04/2024 u 12:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kina šalje novu posadu na svoju svemirsku stanicu

Kina će sjutra uveče poslati novu posadu na svoju svemirsku stanicu Tjangong, objavila je kineska svemirska agencija, u okviru svog ambicioznog svemirskog programa kojim se planira slanje astronauta na Mjesec do 2030. godine.

Svemirska misija Šendžu-18, sastavljena od troje astronauta poletjeće u 20.59 po lokalnom vremenu u četvrtak iz Centra za lansiranje satelita Džijukvan, na severozapadu Kine, saopštila je svemirska agencija zadužena za letove sa posadom (CMSA).

Tročlani tim predvodi Je Guangfu, vojni pilot i astronaut koji je već bio dio poasade letjelice Šendžu-13 u 2021. gdini. Sa njim će biti još dvoje astronauta kojima će to biti prvi put u svemir.

Posada će ostati u orbiti šest mjeseci gdje će sprovoditi naučne testove, postaviti na svemirsku stanicu opremu za zaštitu od svemirskog otpada i drugo, rekao je Lin Siaćijang pomoćnik direktora CMSA na konferenciji za novinare.

On je rekao da Kina radi i na tome da u kasnijoj fazi ponudi pristup stranim astronautima i svemirskim turistima svojoj svemirskoj stanici.

Tjangong koji znači Nebeska palata je značajan projekat kineskog svemirskog programa u okviru koga su roveri sleteli na Mjesec i na Mars i koji je omogućio Kini da postane treća zemlja koja je poslala ljude u orbitu.

Izgradnja Tjangonga završena je 2022. godine, a treba da ostane u niskoj; zemaljskoj orbiti, između 400 i 450 kilometara iznad planete tokom najmanje deset godina.

Na svemirskoj stanici smenjuju se ekipe od tri astronauta. Novi tim će zameniti tim iz misije Šendžu 17 koji je poslat na svemirsku stanicu u oktobru.

Kina je isključena iz Međunarodne svemirske stanice od 2011. kada su SAD zabranili svojoj svemirskoj agenciji NASA da sarađuje sa Pekingom. Kina je tada razvila svoj projekat svemirske stanice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 08:45