Ilustracija
16/02/2023 u 04:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kineski istraživači razvili prototip podvodnog drona

Dron je težak 1,63 kg sa međuosovinskim rastojanjem od 380 mm i sposoban je da lebdi u vazduhu šest minuta ili da plovi pod vodom oko 40 minuta

Kineski istraživači razvili su prototip kvadrotora koji može da leti i da plovi pod vodom, što ga čini pogodnim za širok spektar primjena, javlja N1.

Kvadrotor „leteća riba“, (TJ-FlyingFish) razvili su naučnici sa Šangajskog istraživačkog instituta za inteligentne autonomne sisteme pri Univerzitetu Tongđi i Kineskog univerziteta u Hongkongu.

Kako prenosi Sinhua, dron je težak 1,63 kg sa međuosovinskim rastojanjem od 380 mm i sposoban je da lebdi u vazduhu šest minuta ili da plovi pod vodom oko 40 minuta.

Radni opseg se prebacuje za različite medijume pomoću pogonske jedinice sa dvije brzine, a vektorisanje potiska se ostvaruje rotacijom pogonske jedinice oko ruke za montiranje, poboljšavajući njenu podvodnu manevarsku sposobnost, navode istraživači.

Kvadrotor ima potencijal za primjenu u istraživanju resursa, misijama potrage i spasavanja i inženjerskim inspekcijama, pored drugih oblasti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 04:31