/ -PIXABAY
19/07/2024 u 12:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kinezi žele AI na socijalistički način

Kineski regulator interneta Uprava za sajber prostor testira modele vještačke inteligencije (AI) raznih tehnoloških kompanija da bi provjerila da li su u skladu sa osnovnim socijalističkim vrijednostima.

Regulator je naredio kompanijama kao što su Bajtdens, Alibaba Munšot i 01.AI da se podvrgnu obaveznom testiranju za svoje AI modele, prenosi Fajnenešel tajms (FT), pozivajući se na dobro upućene izvore.

U okviru testiranja, veliki jezički modeli moraju da odgovore na mnoga pitanja od kojih su neka vezana za politiku i ideologiju. Kineski regulator je još prije godinu dana uveo pravila za četbotove u kojima se navodi da sadržaj koji kreiraju AI modeli ne treba da bude u suprotnosti sa normama javnog morala ili da "sadrži pozive na podrivanje državne moći, rušenje socijalističkog sistema, podsticanje podjele zemlje ili podrivanje nacionalnog jedinstva".

FT navodi da jezički modeli u mnogim slučajevima nisu sasvim zadovoljili ove kriterijume.

Najveći "nivo usklađenosti sa bezbednosnim standardima" od 66,4 odsto beleži ByteDance, a najniži GPT 4.0 američke kompanije Open AI, samo 7,1%, prenosi B92.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 21:59