Implant u mozgu - ilustracija (Neurolink) / - NEUROLINK
10/05/2024 u 12:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kvar na Neuralink čipu u mozgu: Maskova firma htjela da ga ukloni

Prvi Neuralink implant u mozgu čovjeka pokvario se nakon što se nekoliko niti koje snimaju moždanu aktivnost povuklo iz mozga, otkrila je nedavno firma Ilona Maska.

Ovaj incident desio se nakon operacije krajem januara, kada je Neuralink postavio čip u mozak 29-godišnjeg Nolanda Arboa, stoji na blogu kompanije.

Povlačenje niti izazvalo je smanjeni broj efektivnih elektroda i samim tim je bila smanjena sposobnost Arboa, kvadriplegičara, da kontroliše kompjuterski kursor svojim mozgom.

- Kao odgovor na ovu promjenu, modifikovali smo algoritam snimanja da bude osjetljiviji na signale moždane mase. Poboljšali smo tehnike za prevođenje ovih signala u pokrete kursora i poboljšali korisnički interfejs - saopštio je Neuralink.

Kompanija je rekla i da su prilagođavanja rezultirala "brzim i trajnim poboljšanjima", a iako se čini da problem ne predstavlja rizik za Arboovu bezbjednost, Neuralink je navodno razmišljao o uklanjanju čipa, prenio je WSJ.

Kompanija je takođe rekla američkom regulatoru da vjeruje kako ima rješenje za problem koji se dogodio sa Arboovim implantom.

Podsjetimo, čip je u mozak postavljen prije nešto više od 100 dana, a u objavi na blogu, Neuralink tvrdi da Arbo igra video-igre i koristi druge aplikacije "tako što kontroliše kursor svojim umom".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 23:16