/ - UNSPALSH - MATTHEW MANUEL SAWTOOTH_UTOPIA MICROSOFT-ILUSTRACIJA
07/07/2023 u 01:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Microsoftu prijeti novčana kazna

Evropska komisija vjerovatno će pokrenuti istragu o Microsoftovom kršenju propisa o tržišnoj konkurenciji

Ako Evropska komisija utvrdi da je Microsoft prekršio propise, može da mu izrekne kaznu u visini do 10 procenata globalnog prometa, prenose Nezavisne.

Evropska komisija vjerovatno će pokrenuti istragu o Microsoftovom kršenju propisa o tržišnoj konkurenciji, s obzirom na to da nije ponudio odgovarajuće rješenje za uključivanje aplikacije za razmjenu poruka u Office, rekli su upućeni izvori.

EK je Microsoftu u proteklih deset godina već izrekla 2,2 milijarde evra novčanih kazni, a sada bi ponovo mogla da pokrene istragu zbog tužbe aplikacije za razmjenu poruka Slack, u vlasništvu Salesforcea, iz 2020. godine.

Slack tvrdi da je Microsoft u Office paket nepošteno uključio aplikaciju Teams za razgovore na radnom mjestu.

Kompanija u ponedjeljak nije odgovorila na zahtjev Reutersa da komentariše tu informaciju.

Microsoft je Teams besplatno dodao u Office 365 tokom 2017. godine, a aplikacija je na kraju zamenila Skype for Business.

Od 2022. razgovaraju s Evropskom komisijom kako bi spriječili istragu i nedavno su ponudili sniženje cijene Officea koji ne uključuje aplikaciju Teams.

Evropska komisija smatra da će razlika u cijeni osigurati ravnopravnu poziciju konkurenciji i osigurati veći izbor potrošačima, ali je od Microsofta zatražila da cijena Office paketa bez Teamsa bude još niža, rekao je izvor.

Komisija je odbila da komentariše tu informaciju.

-Nastavljamo da sarađujemo s Komisijom u istrazi i otvoreni smo za pragmatična rješenja koja rješavaju njezine prigovore i uvažavaju potrebe korisnik- rekao je predstavnik Microsofta za odnose sa javnošću.

Microsoft bi još mogao da poboljša prijedlog i spriječi istragu. Ako Komisija utvrdi da je prekršio propise, može Microsoftu da izrekne kaznu u visini do 10 procenata globalnog prometa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 01:56