/ - FOTO NASA
20/10/2023 u 11:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NASA objavila fotografiju motora koji će astronaute ponijeti na Mjesec

Četiri motora RS-25 nedavno su priključena na jezgru pojačivača NASA-ine rakete Space Launch System (SLS) koja će u misiji Artemis II potjerati četiri astronauta prema Mjesecu, a planirana je za novembar sledeće godine

NASA je podijelila snimak koji prikazuje četiri motora koji će pokretati misiju sa posadom na Mjesec, prenosi Avaz.

Četiri motora RS-25 nedavno su priključena na jezgru pojačivača NASA-ine rakete Space Launch System (SLS) koja će u misiji Artemis II potjerati četiri astronauta prema Mjesecu, a planirana je za novembar sledeće godine.

Motori su bili pričvršćeni na jezgru u NASA-inom Michoud Assembly Facilityu u Nju Orleansu, Luizijana.

Motori su zajedničkom snagom sposobni proizvesti nešto više od 907 tona pritiska pri lansiranju. Radeći sa dva bočna pojačivača vozila, SLS je proizveo impresivnih 4 tone potiska kada je raketa poletjela na svom prvom letu u novembru prošle godine, šaljući kapsulu Orion bez posade na prelet Mjeseca u misiji Artemis I.

Prve četiri misije Artemisa zapravo koriste obnovljene motore koji su pokretali Space Shuttle sve dok program nije povučen iz upotrebe 2011.

Misija Artemis II poslat će NASA-ine astronaute Kristinu Koč, Viktora Gloverai Rejda Vajzmena, zajedno s astronautom Kanadske svemirske agencije Džeremijem Hansenom, na isto putovanje kao i misija Artemis I. Neće biti slijetanja na Mjesec - radi se o preletu koji će posadu odvesti unutar samo 129 km od površine Mjeseca.

U avgustu je posada mogla prvi put izbliza pogledati stvarnu kapsulu Orion koja će ih nositi na njihovom epskom putovanju sledeće godine. Misija Artemis II potvrdiće siguran rad Orionovih sistema za podršku posadi i otvoriti put za dugo očekivano slijetanje s posadom, vjerovatno 2025. godine. Astronauti za tu misiju tek trebaju biti imenovani.

NASA takođe planira izgraditi stalnu bazu na Mjesecu za dugotrajne boravke, zaključuje Digital Trends, piše Tportal.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 04:16