/ -SONY DSC-HX99 RNV, Engadget
19/03/2023 u 14:49 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Novo iz Soniјa: Foto-aparat za slabovide osobe

Ova kamera je dizajnirana upravo da pomogne slabovidim osobama i da im omogući da uživaju u ovom hobiju

Sony je poznat po kvalitetnim foto-aparatima, a ovog puta želio je da svoje uređaje približi još jednoj ciljnoj grupi. Slabovide osobe do sada nisu mogle da se bave fotografisanjem, jer jednostavno nisu mogle dobro (ili uopšte) da vide sliku na malim ekranima foto-aparata, pa stoga ni da "uhvate" pravi kadar.

Zahvaljujući Sony DSC-HX99 RNV fotoaparatu, to će se potpuno promiјeniti. Ova kamera je dizajnirana upravo da pomogne njima i da im omogući da uživaju u ovom hobiju. Sistem se sastoji iz dva diјela – Sony point-and-shot kamere i tražila sa retinal laser projection sistemom. Kompanija se odlučila da kamera bude Cybershot DSC-HX99, koja je prvi put predstavljena još 2018. godine. Ovaj foto-aparat ima senzor od 18.2 MP, optičku stabilizaciju i sočiva sa 24 -72 mm zumom. To je, suštinski, standardni foto-aparat namiјenjen svim ljubiteljima fotografija.

Interesantan dio je optičko tražilo – Retissa Neoviewer, koji proizvodi japanska kompanija QD Laser. U pitanju je potpuno nova tehnologija laserske projekcije na retinu, koja se prvi put našla u nekom consumer uređaju. U ovom konkretnom slučaju, digitalna slika sa kamere se projektuje direktno na retinu korisnika. Sony naglašava da ova tehnologija možda neće funkcionisati kod svih slabovidih osoba, ali će osobama kod kojih funkcioniše omogućiti da vide sliku i detalje na njoj, pročitaju informacije sa ekrana i da uspјešno snimaju fotografije i video zapise.

Izvor: Engadget

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. jul 2024 12:56