FOTO: Logo / - FOTO: LOGO
22/05/2024 u 13:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Oslobađanje inovacionog potencijala uz podršku Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju

Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) sa zadovoljstvom najavljuje pokretanje EIT Community RIS čvorišta u Crnoj Gori. Događaj će se održati 24. maja 2024. u CUE centru u Podgorici, Crna Gora.

Na događaju će govoriti predstavnici EIT zajednica znanja i inovacija (KIC), uključujući EIT Digital, EIT Food, EIT Health, EIT InnoEnergy, EIT Manufacturing, EIT RawMaterials i EIT Urban Mobility. Događaj će otvoriti gospodin Martin Kern, direktor EIT-a koji će se obratiti javnosti putem interneta.

Govornici i panelisti uključuju predstavnike institucija Crne Gore, EU i zemalja Zapadnog Balkana, korisnike i menadžere EIT programa, nudeći korisne informacije i razgovor o EIT-u i njegovoj ulozi u evropskim i regionalnim ekosistemima. Događaj ima za cilj upoznavanje crnogorskih i regionalnih inovatora, istraživača, preduzetnika i donosilaca odluka sa mogućnostima saradnje sa Evropskim institutom za inovacije i tehnologiju (EIT).

Otvaranje čvorišta u Crnoj Gori pojačava prisustvo EIT-a na terenu i ima za cilj jačanje saradnje između poslovnih, obrazovnih i istraživačkih organizacija koje će učestvovati u programima EIT-a, čime se povećava konkurentnost zemlje i doprinosi održivom ekonomskom rastu. Mogućnost učešća u EIT programima otvorena je zahvaljujući članstvu Crne Gore u programu Horizont Evropa, ključnom EU instrumentu za istraživanje i inovacije.

EIT model povezivanja tri strane „trougla znanja” (obrazovanje, nauka, privreda) sa pažljivo osmišljenim programima, prilagođenim specifičnim tematskim oblastima, i jakim fokusom na obrazovanje i obuku za preduzetništvo i stvaranje biznisa, donosi dodatnu vrijednost postojećim šemama podrške i modelima saradnje u Crnoj Gori. Novo čvorište je dio programa EIT Regional Innovation Scheme (EIT RIS) koji je osmišljen da doprinese promošćivanju dugotrajnog inovacijskog jaza između EU regiona.

image

FOTO: Logo

- FOTO: LOGO

- Širenje aktivnosti EIT-a na Zapadnom Balkanu je svjedočanstvo rastućeg inovacionog ekosistema u regionu i važna poluga za njegovu dalju integraciju u EU“, rekla je Branka Žižić, službenica EIT Community RIS haba u Crnoj Gori.

-Zadovoljstvo je što možemo upoznati crnogorske talente sa raznolikim spektrom inicijativa EIT zajednice i podsticati saradnju širom Evrope. Plan rasta EU za Zapadni Balkan prepoznao je važnost proširenja aktivnosti EIT-a u regionu i upravo je u toku otvaranje habova kojima će se EIT približiti partnerima i korisnicima - rekla je Žižić.

-Pozivamo vas da posjetite naš događaj i pomognete nam da informišemo crnogorske inovatore i istraživače o mogućnostima koje pruža EIT zajednica. Za više informacija posjetite našu veb stranicu https://eit-ris.eu, https://eit.europa.eu/ ili kontaktirajte Branku Žižić na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. - navode u saopštenju.

Na stranici za registraciju učešća, ovdje, možete pronaći agendu i detalje o temama i govornicima. Jezik događaja je engleski i prevod nije obezbijeđen.

Šta je Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT)?

Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) je tijelo Evropske unije osnovano 2008. godine sa ciljem jačanja evropskih inovacionih kapaciteta podsticanjem rješenja za hitne globalne izazove. Njeguje preduzetnički talenat za stvaranje održivog rasta i profesionalnih poslova širom Evrope. Sastavni je dio Horizon Europe, programa Evropske unije za istraživanje i inovacije.

Institut promoviše uspostavljanje dinamičnih partnerstava – EIT KIC zajednica – među kompanijama, istraživačkim laboratorijama i univerzitetima. U saradnji sa partnerskim organizacijama, EIT zajednica nudi širok spektar inovacijskih i preduzetničkih aktivnosti, uključujući kurseve preduzetništva, poslovnu podršku, usluge ubrzanja i razvojne projekte zasnovane na inovacijama.

EIT je najveći evropski inovativni ekosistem koji okuplja preko 3 400 partnera iz vrhunskih poslovnih, istraživačkih i obrazovnih organizacija u 200+ centara za inovacije širom Evrope. EIT je pokrenuo više od 3 200 novih preduzeća, stvorio više od 1 600 novih proizvoda i usluga i privukao više od 6 milijardi eura spoljneg kapitala. Više od 4 600 studenata diplomiralo je na master i doktorskim programima sa oznakom EIT, a preko 100 000 je učestvovalo u preduzetničkim obukama EIT zajednice.

Više informacija: https://eit.europa.eu  i https://eit-ris.eu

O EIT zajednici

Zajednica EIT-a je mreža saradnje koju čine dugoročna partnerstva Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), poznata kao Zajednice znanja i inovacija (KIC).

Ove inovacione zajednice su posvećene pokretanju sistemskih promjena u Evropi i šire, fokusirajući se na ključne strateške oblasti kao što su klimatske promjene, energija, zdravlje, hrana, industrija, sirovine, digitalizacija, urbana mobilnost, kultura i kreativnost. Koristeći kolektivnu ekspertizu EIT zajednice, pokrećemo inovacije, preduzetništvo i kreativnost u Evropi. Vjerujemo da zajedno možemo da njegujemo konkurentnu, inkluzivnu i održivu evropsku ekonomiju za generacije koje dolaze.

Šta je EIT regionalna inovacijska šema (EIT RIS)?

Regionalna šema za inovacije EIT-a (EIT RIS) uvedena je 2014. godine kako bi se poboljšao učinak inovacija u zemljama sa umjerenim ili skromnim rezultatom inovacija kako je definisano u Evropskoj tablici rezultata za inovacije. RIS-om upravlja EIT, a implementiraju ga EIT-ove zajednice znanja i inovacija (KIC). Od svog osnivanja, uspješno je doveo do značajnog širenja aktivnosti EIT zajednice na više zemalja i regiona širom Evrope.

Više informacija ovdje.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 16:54