Ilustracija  / -TESLA
15/08/2023 u 14:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Otkriven nedostatak u Teslinom sistemu

Slabost u infotainment sistemu koja bi mogla omogućiti neovlašteni pristup plaćenim nadogradnjama, uključujući potpuno autonomno upravljanje

U Teslinom sistemu otkriven je nedostatak, koji, kako tvrde naučnici, kompanija teško može spriječiti. Ova ranjivost nazvana je "voltage glitching" (prekidanje napona). Istraživači tvrde da su pronašli slabost u Teslinom infotainment sistemu koja bi mogla omogućiti neovlašteni pristup plaćenim nadogradnjama, uključujući potpuno autonomno upravljanje (FSD) i grijanje zadnjih sjedišta.

Za ostvarivanje ovog napada istraživači su koristili tehniku nazvanu "voltage glitching", što podrazumijeva manipulaciju napona koji napaja procesor infotainment sistema, prenosi 24sedam.rs.

- U pravom trenutku možemo prevariti procesor da uradi nešto što inače ne bi. Dolazi do prekida u izvršavanju, preskaču se instrukcije i procesor prihvata naš kod. To je suština onoga što radimo - izjavio je Kristijan Verling, koji je dio grupe od tri doktoranta s Tehničkog univerziteta u Berlinu koji su, zajedno s nezavisnim istraživačem, otkrili ovu ranjivost.

Detalje svog istraživanja će prezentovati na konferenciji o cyber sigurnosti pod nazivom "Black Hat".

Budući da je riječ o hardverskoj ranjivosti, napadačima je potreban fizički pristup Teslinom vozilu. Ovaj vid hakovanja bi mogao dozvoliti kontrolu nad funkcijama kao što je autonomno upravljanje i drugim karakteristikama, čak i u regionima gdje te opcije još nisu dostupne. Ipak, istraživači napominju da će biti potrebno mnogo rada kako bi se ove mogućnosti dalje istražile.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
TESLAPROCESOR
19. maj 2024 20:17