/ Shutterstock
06/03/2024 u 17:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Palo povjerenje u AI kompanije

Prema najnovijim podacima, povjerenje u kompanije koje se bave vještačkom inteligencijom (AI), palo je na 35 odsto tokom petogodišnjeg perioda u SAD.

Konsultantska kompanija Edelman, američka firma za odnose s javnošću, navodi da je povjerenje u AI kompanije takođe palo i na svjetskom nivou i to za osam poena - sa 61 odsto na 53 odsto, prenio je portal Hil.

Studija je otkrila i da, na osnovu pripadnosti američkoj političkoj stranci, demokrate pokazuju najviše povjerenja u AI kompanije sa 38 procenata, u poređenju sa republikancima - 24 odsto i nezavisnima - 25 procenata.

Predsjedavajući Edelmana za globalnu tehnologiju Džastin Vestkot navodi da je više faktora doprinijelo padu povjerenja prema pomenutim kompanijama.

- Ključni među njima su strahovi koji se odnose na ugrožavanje privatnosti, odnosno potencijal vještačke inteligencije da obezvrijedi ljudske doprinose - rekao je on.

Dodao je da "podaci ukazuju na uočeni nedostatak transparentnosti i odgovornosti u načinu na koji AI kompanije rade i učestvuju sa društvenim uticajima".

- Prije osam godina, tehnologija je bila vodeća industrija kada je riječ o povjerenju, sa 90 odsto ispitanih u zemljama koje proučavamo, a sada joj najviše vjeruje samo polovina - napisali su istraživači.

Edelmanovim barometrom povjerenja obuhvaćeno je 32.000 ljudi u 28 zemalja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 05:53