Vještačka inteligencija / - FOTO: SHUTTERSTOCK
12/06/2023 u 22:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Treba li planeti međunarodna agencija za nadzor vještačke inteligencije

Nakon što je prije šest mjeseci lansiran ChatGPT, porasla je zabrinutost zbog moći vještačke inteligencije da stvara uvjerljive lažne fotografije i druge dezinformacije

Glavni sekretar UN Antonio Gutereš podržao je predlog za osnivanjem međunarodnog regulatora za vještačku inteligenciju (AI) koji bi funkcionisao poput Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), nakon što su taj predlog ranije iznijeli lideri nekih kompanija koje razvijaju AI.

Nakon što je prije šest mjeseci lansiran ChatGPT, porasla je zabrinutost zbog moći vještačke inteligencije da stvara uvjerljive lažne fotografije i druge dezinformacije.

„Zaglušujuća su zvona za uzbunu zbog najnovijeg oblika vještačke inteligencije – generativne vještačke inteligencije. Najglasnija dolaze od programera koji su je osmislili“, kazao je Gutereš novinarima, prenosi N1.

„Moramo ozbiljno shvatiti ta upozorenja“, dodao je.

Najavio je planove za početak rada do kraja godine visokog savjetodavnog tijela za vještačku inteligenciju koje će redovno pregledati aranžmane upravljanja AI-jem i nuditi preporuke o tome kako vještačku inteligenciju uskladiti s ljudskim pravima, vladavinom prava i opštim dobrom.

„Bio bih naklonjen ideji o stvaranju agencije za vještačku inteligenciju inspirisanu onime što je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju“, kazao je u Gutereš.

On je rekao da bi takav model mogao biti „vrlo zanimljiv“, ali je napomenuo da ga „mogu kreirati samo države članice, a ne Ujedinjene nacije“.

IAEA sa sjedištem u Beču osnovana je 1957. godine, a promoviše bezbjednu i miroljubivu upotrebu nuklearnih tehnologija i prati moguća kršenja Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT).

Ta agencija ima 176 države članice.

Tvorac ChatGPT-a, OpenAI, poručio je prošlog mjeseca da bi tijelo poput IAEA-e moglo postavljati ograničenja na implementaciju, provjeravati usklađenost sa sigurnosnim standardima i pratiti korišćenje kompjuterske snage.

Britanski premijer Riši Sunak takođe je podržao ideju, poručivši kako želi da Velika Britanija bude predvodnik u globalnoj bezbjednosnoj regulativi vještačke inteligencije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 06:00