/ -SHUTTERSTOCK
20/07/2024 u 11:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U Austriji razvijen dron koji otkriva nuklearne i hemijske prijetnje

Austrijski developer komunikacijskih i informacijskiih sistema Frequentis je razvio svoj hemijski, biološki, radiološki i nuklearni sistem za izviđanje i nadzor, koji će unaprijediti sigurnost Evrope.

Frequentis je ovaj napredni sistem razvio za Evropsku odbrambenu agenciju u sklopu programa European Defence Industrial Development Programme. Prema saopćenju za javnost, senzori i bespilotni sistemi korišteni za CBRN-RSS dron će ubrzati analizu, unijeti revoluciju u CBRN odbranu i smanjiti vrijeme odgovora. Kompanija je navela da je Evropska unija sudjelovala u finansiranju projekta CBRN-RSS sistema baziranog na dronu.

Usvajanje najsavremenijih tehnologija, uključujući dronove opremljene senzorima za detekciju CBRN-a i robotska vozila bez posade, najavljuje novu eru za otkrivanje CBRN elemenata.

Prethodno su CBRN elementi detektovani pomoću ručnih senzora ili senzora montiranih na vozilo, što je značilo da bi posada mogla biti izložena opasnim materijalima. Međutim, ovaj novi dron koji detektuje CBRN može smanjiti takav rizik.

Kao odgovor na evoluirajuće CBRN prijetnje, Frequentis je razvio inovativnu ćeliju za fuziju podataka DFC, koja služi kao centralizirano čvorište za integraciju informacija iz različitih izvora, uključujući senzore i dronove. Ove informacije omogućavaju sveobuhvatnu analizu otkrivenih opasnih supstanci i brzo donošenje odluka. Uparivanje senzora i dronova omogućava brzo otkrivanje i procjenu CBRN supstanci, čime se smanjuje rizik po ljudsko osoblje.

Koristeći fuziju podataka i analize u realnom vremenu, komandanti mogu dobiti ključni uvid za donošenje informisanih odluka i osiguranje sigurnosti vojnog osoblja i civila.

"Obično bi nam trebala dva sata da ostvarimo ovaj rezultat, međutim, korištenjem ovih modernih tehnologija to vrijeme možemo smanjiti na 40 do 45 minuta, a također ne moramo slati vojnike direktno ka izvoru opasnosti jer taj zadatak preuzimaju roboti i dronovi", izjavio je pukovnik Schlechter, komandant CBRN odbrambenog centra u Austriji.

DFC je transformisao CBRN odbranu u Evropi te je osnažio vojno osoblje pružajući informacije u realnom vremenu, kako bi odgovor na prijetnje bio brz i efikasan.

Buduće faze sistema CBRN-RSS će se fokusirati na spremnost za punu vojnu upotrebu, tako da će Evropa biti još sigurnija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:29