Jedan od satelita koji su sagoreli u atmosferi / -AP
12/02/2024 u 17:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ugašeni satelit uskoro će se srušiti na Zemlju, ne zna se gdje će pasti: Ipak, nema razloga za paniku

Satelit će se raspasti kada padne na visinu od oko 80 km, a većina će nastalih fragmenata tada izgoreti u atmosferi

Ugašen evropski satelit srušoće se na Zemlju kasnije ovog mjeseca u vatrenom silasku koji će njegovi rukovaoci pažljivo pratiti. Riječ je o satelitu Evropske svemirske agencije (ESA) European Remote Sensing 2 (ERS-2), koji je lansiran u Zemljinu orbitu u aprilu 1995. i završio svoje dužnosti posmatranja Zemlje u septembru 2011. godine.

Primarna misija

ESA se počela pripremati za pad ERS-2 čak i prije završetka svoje primarne misije, izvodeći 66 paljenja motora u julu i avgustu 2011. Ti su manevri ‘‘potrošili preostalo gorivo satelita i smanjili njegovu prosječnu visinu sa 785 km na oko 573 km kako bi se uveliko smanjio rizik od sudara s drugim satelitima ili svemirskim otpadom te kako bi se osiguralo da orbita satelita propadne dovoljno brzo da ponovo uđe u Zemljinu atmosferu unutar sljedećih 15 godina - napisali su zvaničnici ESA-e.

ERS-2 je bila ‘‘najsofisticiranija svemirska letjelica za posmatranje Zemlje koju je ikada razvila i lansirala Evropa‘‘, piše u dokumentu. U trenutku polijetanja težio je 2.516 kilograma. Sada, bez goriva, teži oko 2.294 kilograma.

Premda se radi o prilično teškom objektu, Space naglašava da je ERS-2 daleko od neobičnog svemirskog otpada; objekti slične mase ponovo ulaze u Zemljinu atmosferu svako dvije sedmice, napisali su zvaničnici ESA-e.

Satelit će se raspasti kada padne na visinu od oko 80 km, a većina će nastalih fragmenata tada izgoreti u atmosferi.

Nije radioaktivan

Nemojte se previše brinuti za one koji se spuste na površinu - prema ESA-i, neće sadržati otrovne ili radioaktivne tvari. Takođe biste, piše izvor, morali biti jako nesrećni da vas jedan od komada udari.

- Godišnji rizik da čovjek bude pogođen svemirskim otpadom manji je od 1 u 100 milijardi - napisali su zvaničnici ESA-e u FAQ-u. To je otprilike 65.000 puta manje od rizika da vas pogodi munja.

ESA će nas obavijestiti o dramatičnom povratku ERS-2 na Zemlju tokom sljedećih dana, piše Tportal.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 00:40