/ -SHUTTERSTOCK
31/03/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vještačka inteligencija će pomoći u dijagnostici sepse

Dr Liza Melhamar sa Univerziteta Lund u Švedskoj, ističe da je veoma važno da se pacijenti kod kojih postoji sumnja na sepsu identifikuju prije početka otkazivanja organa

Ljekari tvrde da bi kombinovanje jednostavnog testa krvi sa vještačkom inteligencijom (AI) moglo da pomogne da se brže dijagnostikuje sepsa i identifikuju pacijenti sa najvećim rizikom od teških komplikacija. Oni navode da medicinski stručnjaci koji su kombinovali jedinstveni, individualni molekularni potpis sepse sa alatima AI da bi predvidjeli rizik od otkazivanja organa i smrti pacijenta tvrde da bi dualni pristup koji uključuje test krvi i korišćenje AI mogao brže da dijagnostikuje visokorizične pacijente i doprinese spasavanju ljudskih života.

Dr Liza Melhamar sa Univerziteta Lund u Švedskoj, ističe da je veoma važno da se pacijenti kod kojih postoji sumnja na sepsu identifikuju prije početka otkazivanja organa.

"Test krvi u kombinaciji sa personalizovanim modelom rizika ima potencijal da spase živote pružanjem preciznije dijagnoze sepse i određivanjem tipa pacijenta koji može da razvije teže kliničke manifestacije", ukazuje Melhamar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 15:34