Nik Kejv / -TANJUG
19/01/2023 u 21:55 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za Nik Kejva pjesme stvorene vještačkom inteligencijom zaudaraju

Prema njegovim riječima, pjesme nastaju iz patnje i oslanjaju se na složene unutrašnje ljudske borbe stvaranja, dok s druge strane "algoritmi ne osjećaju, podaci ne pate"

Australijski muzičar Nik Kejv dobio je od poštovalaca stihove stvorene "u stilu Nika Kejva" pomoću novog programa vještačke inteligencije Chat GPT i ocijenio je da - "zaudaraju".

"Shvatam da je Chat GPT tek u nastajanju, ali možda je to nastajući užas vještačke inteligancije - uvijek će biti u nastajanju i upravljena naprijed, uvijek brže, nikad se ne okrećući i usporavajući, dok nas vodi ka utopijskoj budućnosti, i možda našem potpunom uništenju", napisao je Kejv.

Ako je suditi po dobijenoj pjesmi "u stilu Nika Kejva" stvari ne izgledaju dobro i "apokalipsa je dobrano na svom putu", ocijenio je muzičar na svom sajtu The Red Hand Files, prenosi Tanjug.

Kejv je naveo da je u slučaju pisanja stihova Chat GPT "travestija oponašanja", odnosno da je možda u stanju napisati govor, esej ili propoved "ali ne može stvoriti istinsku pjesmu".

"Možda će s vremenom stvoriti pjesmu koja je na površini nerazdvojiva od originala, ali uvijek će biti kopija, neka vrsta burleske", ocijenio je Kejv.

Prema njegovim riječima, pjesme nastaju iz patnje i oslanjaju se na složene unutrašnje ljudske borbe stvaranja, dok s druge strane "algoritmi ne osjećaju, podaci ne pate".

"Chat GPT nema unutrašnje biće, nije bilo nigdje, nije iskusilo ništa, nije imalo smjelost da posegne preko svojih ograničenja, i otud nema sposobnost za dijeljenje transcendentalnog iskustva, pošto nema ograničenja preko kojih transcendentira", naveo je pjevač.

Kejv smatra da je Chat GPT određen da kopira, a nikad ne posjeduje autentično ljudsko iskustvo, bez obzira koliko obezvrijeđeno i nebitno ljudsko iskustvo možda s vremenom postane.

"Veliku pjesmu ne čini bliska sličnost sa prepoznatljivim djelom. Pisanje dobre pjesme nije mimikrija ili oponašanje ili pastiš, naprotiv", dodao je Kejv.

Zahvalivši se poštovaocu iz Novog Zelanta Marku što mu je poslao Chat GPT stvorene stihove, Kejv je dodao da je "pjesma sr..., groteskno izrugivanje onoga što nas čini ljudima".

Kejv je ipak izdvojio iz nekoliko strofa vještački stvorenih stihova "Imam vatru iz pakla u očima", navevši da su donekle istiniti.

"Imam vatru iz pakla u očima - a to je Chat GPT", zaključio je Kejv.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:08