Ефендија Енес Бурџовић / -Милован Нововић
02/01/2022 u 15:17 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Главни имам Меџлиса Исламске заједнице у Бијелом Пољу Енес Бурџовић поручио: Власт да разумије вјерске потребе грађана

Коментаришући то што црногорска влада још није потписала Темељни уговор са Српском православном црквом (СПЦ), а јесте са осталим вјерским заједницама, Бурџовић каже да из његовог угла, са становишта искуства Исламске заједнице, уређени односи су предуслов успјеха

Главни имам Меџлиса Исламске заједнице у Бијелом Пољу ефендија Енес Бурџовић казао је у разговору за "Дан" да власт у секуларном окружењу увијек мора имати сензибилитета према вјерским потребама својих грађана.

– Као и у сваком односу, увијек долази до одређених успона и падова. Тако је и када су у питању односи са властима, било то на државном или локалном нивоу. Не бих улазио у детаљисање момената успона и пада, али вјерујем да Исламска заједница у свом дјеловању увијек бива користан фактор друштвених односа, константно истичући важност уважавања различитости – истакао је Бурџовић.

image

Служба у џамији

-PICASA

Имам Бурџовић је омиљена личност у Бијелом Пољу, свима, без обзира на то којој ко вјери припада. И увијек га сви радо слушају, јер кад говори, каже доста тога што је поучно, што одговара тренутној ситуацији, и прије свега помирљивим тоном.

”Сваком вјернику знање и образовање треба да буду на врху листе приоритета јер ниједној вјери нису потребне побожне незналице. Ако вјерујемо у Свезнајућег Бога, непристојно Га је обожавати незнањем, или се пак дичити истим и доказивати да ко има вјеру наука му не треба, поручује ефендија Бурџовић

Одговарајући на наше питање о положају вјерских заједница и односа власти на државном и општинском нивоу, Бурџовић каже да што се тиче самог положаја Меџлиса Исламске заједнице Бијело Поље дошло је до велике инфраструктурне реконструкције и обнове.

– Обновљена је у доброј мјери вјерска инфраструктура, а такође и кадровски потенцијали, али смо ипак далеко од жељених циљева – истиче он.

image
-Приватна архива

Коментаришући то што црногорска влада још није потписала Темељни уговор са Српском православном црквом (СПЦ), а јесте са осталим вјерским заједницама, Бурџовић каже да из његовог угла, са становишта искуства Исламске заједнице, уређени односи су предуслов успјеха и то гдје постоје различити субјекти.

– Исламској заједници у Црној Гори овакав документ је помогао да се у погледу разграничења међусобних права и обавеза јасније одредимо. Како се оно каже: "Добре ограде граде добре комшије". Прецизирање односа, правно регулисање кључних појединости и јасноћа релација коју Темељни уговор мора истаћи, никако не може бити ретроградна. Вјерујем да би уговор са СПЦ имао сличан учинак и био искорак у унапређењу односа – оцјењује Бурџовић.

Додаје да одлагање доношења рјешења које треба својом правном јасноћом да дефинише положај вјерске заједнице унутар секуларног друштва није никако искорак ка напретку у односима.

– Уговором регулисани односи могу ићи само узлазном путањом и бити полазна основа даљем напретку односа. Чак и да неке ставке не буду најсрећнија рјешења, лакше их је исправити него оставити без рјешења, а вјерујем да једној тако бројној вјерској заједници не треба пролонгирати тако важну регулативу – сматра Бурџовић.

Вјере су нас увијек зближавале

Ефендија Енес Бурџовић каже да човјек у себи пробуди вјеру, а вјера у том узвратном односу у њему пробуди човјека.

– То је природан однос, ненаметљив. Практикујући своју и поштујући туђу вјеру, дијелећи животни простор и вријеме које имамо, најбоље говоримо о досљедности онога у шта вјерујемо. Вјере су нас увијек зближавале, осим када су биле узимане или са погрешним разумијевањем или са погрешном намјером – закључује ефендија Бурџовић.

Кад је у питању реконструкција градске џамије у Бијелом Пољу, ефендија истиче да је Градска (Јусуфа) џамија у Бијелом Пољу, као што је познато, једина џамија у ширем градском језгру.

– Већ деценијама она је централна џамија, и насушна потреба и епицентар вјерског живота. Иако под заштитом Управе за заштиту културних добара, раније реконструкције говоре о времену у ком су се десиле, када се реконструкција вршила онако како су временске и материјалне прилике Исламске заједнице и њених вјерника дозвољавале. Она је морала функционисати, тиме се и морала обнављати и ако та обнављања нису била трајно рјешење која су је уједно доста удаљила од њеног првобитног изгледа – истиче Бурџовић.

image
-Приватна архива

Он додаје да су се сада, када су се створили услови, одлучили да спроведу детаљну реконструкцију којом су јој вратили аутентични изглед и заштитили је од пропадања.

– Урађена је реконструкција унутрашњости и спољашњости саме џамије, изградња камене ограде, уређење дворишта, а у завршној фази је и реконструкција мунаре. Што се тиче најављеног комплекса централне џамије, то је, морам истаћи, велики пројекат Мешихата Исламске заједнице у Црној Гори – оцјењује Бурџовић.

Истиче да је много добрих намјера и садржаја укомпоновано у овај комплекс.

– Најважније је да је едукативно одгојна димензија у врху приоритета, јер научити па се молити, правилан је слијед приступу живој вјери. Сваком вјернику знање и образовање треба да буду на врху листе приоритета, јер ниједној вјери нису потребне побожне незналице. Ако вјерујемо у Свезнајућег Бога, непристојно Га је обожавати незнањем, или се пак дичити истим и доказивати да ко има вјеру, наука му не треба. Она треба бити свакодневни сервис гдје се сваког тренутка може добити исправна и аутентична информација о вјери и вјерском животу. Вјерујем да је то Бијелом Пољу потребно и да оно то заслужује. Овдје се знамо, и волимо да знамо једни о другима више, највише проблема у међусобним односима узрокује непознавање и неповјерење које је резултат непознатог – сматра Бурџовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:49