/ Фото: Митрополија
26/12/2021 u 10:23 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство правде предлаже: Влада да СПЦ додијели 335.000 еура помоћи

Овај ресор предложио је да се Исламској заједници у Црној Гори додијели 110.000 еура, а Црногорској православној цркви 30.000 еура

Министарство правде предложило је Влади Црне Горе, на челу са Здравком Кривокапићем да се Српској православној цркви додијели 335.000 еура, пошто се СПЦ као вјерска заједница у Црној Гори обратила овом ресору за додјелу новца због трошкова око короне.

Како пише у документу у који је Портал Дана имао увид, Министарство правде је предложило да се Епархији будимљанско-никшићкој на челу са епископом Методијем и Митрополији црногорско-приморској са митрополитом Јоаникијем додијели по 135.000 еура.

Народне кухиње посебно биле оптерећене

У допису се истиче да су вјерске заједнице биле у проблему због ситуације коју је изазвала пандемија ковида-19, па је смањена посјета вјерским обредима.

Стога им је, како наводе, у великој мјери било отежано измирење горе наведених трошкова.

Осим тога, у ресору истичу да значајан број вјерских заједница има доминантно и хуманитарни карактер који се огледа и кроз рад и дјеловање народних кухиња које су, како тврде, овом периоду биле под изузетно великим оптерећењем и захтјевима.

Ресор предлаже и да се манастиру Дајбабе у Подгорици и манастиру Златеш у селу Томашево код Бијелог Поља додијели по 5.000 еура, Епархији захумско-херцеговачкој и приморској 10.000 еура и Епархији Милешевској 15.000 еура.

Пошто се у допису наводи да су се Министарству правде вјерске заједнице обраћале и поводом реконструкције и изградње вјерских објеката, Министарство правде је предложио и да се за цркву и манастир у Даниловграду додијели 50.000 еура.

Министарство правде навело је и да су им се обратиле и друге вјерске заједнице у Црној Гори, па су тако преложили да се Исламској заједници у Црној Гори додијели 110.000 еура, Kатоличкој цркви (Надбискупски Ординаријат Бар и Бискупски Ординаријат Kотор) 20.000, Црногорској православној цркви 30.000 и Јеврејској заједници Црне Горе 10.000 еура.

Такође навели су да предлажу да се Епархији Подгоричко-Дукљанској Православне Цркве Црне Горе, Јеховиним свједоцима, Цркви Исуса Христа Светаца последњих дана у Црној Гори, Цркви Христовог Јеванђеља, Хришћанској адвентистичкој цркви, Хришћанском центру „Светионик“, Јеванђеоској Цркви „Ријеч божја“, Хришћанској заједници „Мозаик“, Библијској Хришћанској Заједници, Заједници Јеванђеља Исуса Христа, Баха и Вјера и Јеванђеоској цркви "Crossroads" додијели по 1.500 еура помоћи. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 12:16