Муфтија Санџачки / - Муфтија Санџачки
03/06/2022 u 14:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Муфтија санџачки: Хитно зауставити игру са светињама и обновити Хаџи Дануш-ханумину џамију у Бијелом Пољу

- Такав однос се мора хитно промијенити и фокус са формалних и периферних треба пребацити на рјешавање суштинских проблема који се у 21. вијеку, у грађанској Црној Гори, стављају под тепих, рекао је Кујевић

Муфтија санџачки, хфз. Абдуррахман еф. Кујевић затражио је да се хитно обуставе све радње којима се, како је казао, покушава потријети траг Хаџи Дануш-ханумине џамије у Бијелом Пољу, поручујући да се на темељима те џамије не смије дозволити да се гради било шта.

Он је, у реаговању поводом, како је казао, све чешћих примјера скрнављења вакуфских добара и некоректног и неодговорног поступања према истима, изразио незадовољство и затражио од централних и локалних власти да суштински промијене однос према исламу и муслиманима, „као и према њиховој оставштини која је у континуитету предмет оспоравања, девастирања и присвајања од стране званичних власти“.

 - Такав однос се мора хитно промијенити и фокус са формалних и периферних треба пребацити на рјешавање суштинских проблема који се у 21. вијеку, у грађанској Црној Гори, стављају под тепих, рекао је Кујевић.

Према његовим ријечима, свједоци смо да се ни један посао у Црној Гори, а посебно у Санџачкој регији, не може започети „а да из земље не избије по неки знак који указује да се ради и гради на туђем“.

 - То, нажалост, не спрјечава званичнике локалних власти да устрају у науму да свој епитет “градитеља” задрже по сваку цијену, па и по цијену тога да темеље својих званичних неимарских “визија” неријетко постављају над гробовима наших часних предака. Не ваља тако, то колико узнемирава наша осјећања, толико није добро ни за “визионаре” нашег доба, рекао је Кујевић.

Сматра да се стиче утисак да неке институције у овој држави немају никакву обавезу према бошњачко-муслиманској оставштини, оцијењујући да неријетко вакуфску имовину девастира ко и гдје стигне.

- Тако смо имали догађаје гдје је у Подгорици, Пљевљима, Беранама и осталим градовима вршена нехумана девастација вакуфа, а посебан убрзан процес прикривања, девастације и агресивног скрнављења се у континуитету одвијао и одвија у Бијелом Пољу, те се с правом поставља питање шта се то дешава Бијелом Пољу, граду који је показао како се воли Црна Гора и граду којем се показало како се враћа та љубав. Не остављају се ни рахметлије на миру, а камоли осјећања наших бјелопољаца који масовно напуштају овај град, казао је Кујевић.

Он је рекао да је ових дана актуелна тема проналазак посвјетне плоче Хаџи Дануш-ханумине џамије из XVII вијека, порушене од стране комунистичких власти, након оштећења бомбардовањем савезничих снага током II свјетског рата, „за коју се помислило да смо је потпуно избрисали из сјећања и да смо одустали од ње“.

 - Данас се дешава нови процес поновне “валоризације” девастиране вакуфске имовине или народним говором речено, мрцварења. То се дешава Бијелом Пољу - мрцварење. То се мора зауставити и мора се ставити тачка на такав однос према исламским вриједностима и бошњачком народу у овом граду, истакао је Кујевић.

Поручио је да се не смије дозволити да се на темељима Хаџи Дануш-ханумине џамије гради било шта, „а камоли кичасте фонтане којима се жели умјесто јасних езана, који су се на тој локацију чули триста година, постићи шум којим би се заваравале уши бјелопољцима који такав однос нису заслужили свих ових година“.

 - Овим путем упућујемо протест и тражимо да се хитно обуставе све радње којима се покушава потријети траг џамије те тражимо формирање независног тима компететнтних стручњака из области археологије, архитектуре и хисторије који би изашли на терен и лоцирали џамију те приступили процесу заштите и повратка остатака овог објекта Исламској заједници, која је у обавези да штити, рестаурира и истински валоризира сваки педаљ вакуфске имовине а посебно имовине од изузетног, вјерског и културног значаја, какав је био објекат Хаџи Дануш-ханумине џамије из XVII вијека“, закључио је Кујевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 14:34