/ - FOTO: PRINTSCREEN
06/03/2023 u 12:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poglavar islamske zajednice u BiH na udaru kritika, pominjao mogućnost novog rata

Reis Kavazović kazao je, u intervjuu za lokalnu televiziju "MTV Igman" iz Sarajeva, emitovanom proteklog vikenda, kako je sadašnje stanje u zemlji teško, a posebno je veliki izazov za Bošnjake

Poglavar Islamske zajednice u BiH, Husein Kavazović izložen je žestokim kritikama nakon što je u jednom intervjuu spomenuo mogućnost novog oružanog sukoba u toj zemlji.

Reis Kavazović kazao je, u intervjuu za lokalnu televiziju "MTV Igman" iz Sarajeva, emitovanom proteklog vikenda, kako je sadašnje stanje u zemlji teško, a posebno je veliki izazov za Bošnjake koji moraju biti spremni braniti državu kako su to činili i tokom rata od 1992. do 1995. godine. 

-Današnja borba je u institucijama Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to '92, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem- izjavio je reis Kavazović.

Istakeo je kako niko ne treba imati iluzije da će Islamska zajednica šutjeti pred pritiscima i pred planovima koji bi mogli ugroziti mir i suverenitet BiH te sigurnost Bošnjaka.

Njegove su izjave odmah naišle na osude, koje je prvi izrekao predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik. U komentaru na Twitteru utvrdio je kako se reis Kavazović danas ponaša poput pokojnog predsjednika Predsjedništva BiH, Alije Izetbegovića odnosno kako je "spreman žrtvovati mir za BiH". 

-Husein Kavazović prijeti istim scenarijem 30 godina kasnije. Reisu Islamske zajednice u BiH poručio bih da se skloni iz dvorišta politike i naoruža ljubavlju, tolerancijom i lijepim riječima- izjavio je Dodik.

Njemu su se u osudama ubrzo pridružili stranački saradnici, uključujući tu sadašnju predsjedavajuću Predsjedništva BiH, Željku Cvijanović, koja je optužila Kavazovića da nakon brojnih ranijih "zapaljivih izjava" sada  "prijeti oružjem" .

Kazala je kako institucije države BiH nisu vlasništvo reisa niti samo jednog naroda nego pripadaju svima.

-Sve dok se u Sarajevu bude ignorisala ova ustavna činjenica, a prijetnjama branio opstanak institucija, BiH neće imati bilo kakvu perspektivu- izjavila je Cvijanović.

Osudama reisovih izjava u ponedjeljak se pridružio i Hrvatski narodni sabor (HNS), na čijem je čelu Dragan Čović.

Iz te su koordinacije hrvatskih stranaka u BiH saopštenjem iskazali "zgražavanje nad ratnohuškačkim ponašanjem i zapaljivom retorikom vjerskog lidera", a pritom su istakeli kako se teško stečeni mir u BiH nikada ponovno ne smije dovesti u pitanje.

Međunarodnu su zajednicu, kao i bošnjačke političare, pozvali da i oni osude Kavazovićevu izjavu i time jasno demonstriraju svoju podršku očuvanju stabilnosti i mira BiH. "U ime svih onih koji u Bosni i Hercegovini ne priželjkuju novi rat, od Islamske zajednice zahtjevamo hitno i javno izvinjenje povodom ratnohuškačkog ponašanja vlastitog poglavara", stoji u saopštenju HNS-a, prenosi "Jutarnji".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:50