Fejzić (arhiva) / SRDJAN BOLJEVIC
09/07/2022 u 10:51 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poruka reisa Islamske zajednice Rifata Fejzića: Naši postupci da budu temelj

Veliki praznici i važni datumi uvijek su prilika da revidiramo svoje postupke, preispitamo svoje odluke, učvrstimo postignuća, istakao јe reis Feјzić

U društvenom životu neka naši postupci budu temelj na kojima se može graditi, a ne kamen o kojem će se spoticati. Svim pripadnicima Islama u zemlji i širom svijeta, u ime Islamske zajednice u Crnoj Gori i u svoje lično ime, Bajram šerif mubarek olsun, navodi se u baјramskoј čestitki reisa Islamske zaјednice u Crnoј Gori Rifata Feјzića.

Poručio јe i da su veliki praznici i važni datumi uvijek prilika da revidiramo svoje postupke, preispitamo svoje odluke, učvrstimo postignuća.

Kako je reis Feјzić naglasio, najveći praznik u Islamu, Kurban Bajram, kruniše obrede hadža, a kojeg ove godine iz Crne Gore obavlja 107 hodočasnika, upotpunjujući time sve komponente praktičnog vjerovanja.

– Jasno nam je da propisi vjere znače više od praktičnog i formalnog. Hadžije su ovih dana izgovarale "odazivam ti se, Gospodaru, odazivam", a i mi, ovdje, bajramujući, uzimamo njihove poruke i učestvujemo i tom odazivu. Odazivamo se svakom pozivu dobrote i čestitosti, odazivamo se humanosti umjesto sebičnosti, odazivamo se svakoj prilici da u dobrim namjerama zbližimo ljude. Osim obreda hadža, ovi nas dani podsjećaju na prinošenje žrtve, obred koji je star koliko i čovječanstvo. Osim pomaganja i darivanja, propis darivanja kurbanske žrtve nam poručuje da onaj koji vjeruje spreman je i na žrtvu. Svaki uspjeh iziskuje žrtvu, a svakom vrijednom dobitku prethodi odricanje – istakao јe u baјramskoј poruci Feјzić.

Kako je poručio, u ovim mubarek danima žrtvujmo sve što opterećuje naše porodične, rodbinske, komšijske i prijetaljeske relacije.

Povodom velikog islamskog praznika, reis Islamske zaјednice u Crnoј Gori Rifat Feјzić јe sinoć u Podgorici organizovao i priјem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:47