Бискуп Иван Штироња / - KOTORSKA BISKUPIJA
25/12/2021 u 09:18 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бискуп Иван Штироња честитао Божић: Љубав у срцима, мир у свијету

Уздам се и Бога молим да нам ни пандемија соја делта или омикрон ни било која друга заразна болест, неће уништити наду и радост које, храњене вјером, грију наша срца снагом утјеловљене Љубави Божје, поручује бискуп

Kоторски бискуп монсињор Иван Штироња честитао је римокатоличким вјерницима Божић и благословио нову – 2022. годину, пожељевши свима да предстојећи благи дани свима донесу мир у срцима, а свијету мир. Он је истакао да је за нама још једна грађанска година коју смо, као и 2020, провели у бризи због пандемије која не пролази.

– Мисли нам лете особито ка онима које је захватила та тешка болест или неке друге болести, ка онима који су остали без својих најдражих, као и ка лијечничком и болничком особљу, којима одајемо посебно признање за борбу и напоре. У нашим су мислима и молитвама и сиромашни, немоћни, поодмакли у годинама и сви они који су потребни наше бриге, помоћи и разумијевања. Ослушкујући свакодневно Кристов: "Храбро само! Ја сам! Не бојте се!", осјећамо свјетло Божића које разгони таму и најављује наду. Малени Бог – Божић, доноси топлину обитељскога благдана. Вјера нас, унаточ свим потешкоћама, позива да будемо радосни и Богу захвални за тај Благи дан и за све оно што нам Божић уприсутњује и поручује – казао је Штироња.

Он наводи да рођење Сина Божјега у лику дјетета отворило је нову страницу историје, почетак нове ере, христовске.

– И овај Божић жели отворити нови неисписани лист у нашем животу, нову страницу породице, заједнице, Цркве, народа, свакога човјека. Нова је то понуда за сусрет с Богом, са самим собом, с браћом и сестрама у озрачју хршћанске љубави, вјере и наде. Понуда је то за нови почетак, нови корак према Кристову краљевству мира, правде и праве слободе. Сиромашна бетлехемска шталица постала је раскошна палача Љубави: Син Божји постаје Божић; малено Дијете велики Краљ, Откупитељ и Спаситељ. Понизност је постала неизмјерном величином с новим обећањем животне мудрости. Несхватљиве ли замисли и изведбе Божје! У јасле је положен Јединорођени Син Божји, који је зачет по Духу Светом од Пречисте Дјевице Марије, а људско му скрбништво осигурава Св. Јосип, који ће му по Божјој наредби бити више него отац. Тако Јосип и Марија с божанским Дјететом формирају нову Свету обитељ. Та Обитељ – "матрица" за сретну будућност уз дневну молитву и светковање дана Господњега, слика је Цркве којој је Крист глава и пут до потпуна суобличења Божјој љубави – наводи монсињор.

Са Богом побиједимо све изазове

Штироња каже да су пред нама многи животни изазови, као и у нама бројне молитве и жеље.

– На првом је мјесту засигурно молитва да Бог својом моћном руком ослободи све људе и све народе од сваке кужне болести душе и тијела. Нека нам буду благословљени сви кораци и сва настојања на путу извршења Божјих заповиједи. Нека људска срца обавију вјера, нада и љубав, а свијетом нека завлада мир и слога. Нека се по нашем кршћанском служењу прослави Бог у висини, а на земљи нека се настани Божји мир у срцу свакога човјека добре воље. Свима вама до којих доспије ова порука, нека буде сретан, честит и благословљен Божић, а на Младом љету свега обиља, особито обитељскога мира, здрава рада и ведра заједништва – поручује бискуп Иван Штироња.

Истиче да се узда и Бога моли да нам ни пандемија соја делта или омикрон ни било која друга заразна болест, неће уништити наду и радост које храњене вјером грију наша срца снагом утјеловљене Љубави Божје.

– На њу нас трајно подсјећа бетлехемска шталица. Крист је наш "алфа и омега, Онај који јест и који бијаше и који долази. Свевладар – поручује Штироња.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:35