Izvor: Reuters/Remo Casilli / - IZVOR: REUTERS/REMO CASILLI
04/11/2021 u 17:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Папа Фрањо поставио жену на друго мјесто по значају у управи Ватикана

Гувернаторат надгледа више од 2.000 запослених, укључујући полицију, ватрогасце, здравствену службу, музеје, особље за одржавање и канцеларијско особље

Папа Фрањо први пут је данас именовао жену на друго по значају мјесто у управи Ватикана, чиме је она постала највише рангирана жена у најмањој држави на свијету.

Именовање сестре Рафаеле Петрини, 52-годишње италијанске часне сестре, је посљедње именовање којим је 84-годишњи папа Фрањо поставио жену на једну од водећих позиција, пренио је Ројтерс.

Петринијина нова позиција генералне секретарке Гувернатората државе Ватикан може се упоредити с функцијом замјеника гувернера државе или замјеника градоначелника.

Гувернаторат надгледа више од 2.000 запослених, укључујући полицију, ватрогасце, здравствену службу, музеје, особље за одржавање и канцеларијско особље.

Ту улогу је традиционално обављао бискуп.

Именовање Петринијеве, која има диплому са ЛУИСС-а, престижног италијанског пословног универзитета, представља најновији покушај папе Фрање да одржи обећања о побољшању родне равнотеже дата прије много година, за која су женске групе рекле да су сувише спора у реализацији.

Папа је у августу именовао италијанску часну сестру Алесандру Смерили на привремену позицију секретара Ватиканске канцеларије за развој, која се бави питањима правде и мира. У фебруару је именовао Натали Бекар, француску чланицу сестара мисионарки Савијер, за коподсекретарку Бискупског синода, одјељења које припрема главне састанке свјетских бискупа који се одржавају на неколико година. Такође, у фебруару, именовао је Италијанку Катију Сумарију, судију, као прву жену промотера правде у Апелационом суду Ватикана. Именовао је и шест жена на више позиције у савијету који надгледа финансије Ватикана као и на мјеста замјеника министра спољних послова, директора Ватиканских музеја и замјеника шефа Ватиканске канцеларије за штампу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 21:05