/ SCREENSHOT: YOUTUBE - CATHOLIC NEWS SERVICE
25/12/2022 u 11:35 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Papa osudio rat, siromaštvo i pohlepni konzumerizam

Večernjoj misi koju je predvodio u sjaju Bazilike Svetog Petra u Vatikanu prisustvovalo je oko 7.000 vjernika, među kojima je bilo turista i hodočasnika koji su zauzeli svoje mjesto iza redova pontifika u bijelim haljinama

Poglavar rimokatoličke crkve papa Franjo prekorio je u besjedi na Badnje veče one koji su zaljubljeni u bogatstvo i moć na račun ugroženih i djece, osudio rat, siromaštvo i pohlepni konzumerizam i podsjetio da se Isus rodio u štali.

Večernjoj misi koju je predvodio u sjaju Bazilike Svetog Petra u Vatikanu prisustvovalo je oko 7.000 vjernika, među kojima je bilo turista i hodočasnika koji su zauzeli svoje mjesto iza redova pontifika u bijelim haljinama.

Franjo je inspiraciju za božićne pouke pronašao u skromnosti Isusovih prvih sati života u jaslama.

"Dok se životinje hrane u svojim štandovima, muškarci i žene u našem svijetu, u svojoj gladi za bogatstvom i moći, proždiru čak i svoje komšije, svoju braću i sestre", rekao je on.

"Koliko smo ratova vidjeli! A na koliko mjesta se i danas sa prezirom tretira ljudsko dostojanstvo i sloboda! Kao i uvijek, glavne žrtve ove ljudske pohlepe su slabi i ranjivi", rekao je Franjo.

On je dodao da i ovog Božića svijet koji je gladan novca, moći i zadovoljstva ne ostavlja mjesta za veliki broj male, siromašne i zaboravljene djece.

"Ne dozvolite da vas savladaju strah, rezignacija ili obeshrabrenje. Isusovo rođenje u jaslama pokazuje gdje se može naći pravo bogatstvo u životu: ne u novcu i moći, već u odnosima i ljudima", rekao je on.

Po završetku mise, papa, koga je pomoćnik gurao u invalidskim kolicima, prošao je kroz baziliku sa statuom bebe Isusa u prirodnoj veličini u krilu i pored nekoliko djece koja su nosila bukete ostavivši statuu djeteta Isusa u jasle.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:32