Danas je Sveti mučenik Jovan Vladimir / -
04/06/2024 u 09:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Danas je Sveti mučenik Jovan Vladimir, zaštitnik grada Bara

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog mučenika Jovana Vladimira.

Jovan Vladimir je srpski vladar. Bio je knez Duklje, najmoćnije srpske kneževine tog doba, smatra se od 1000. do 1016. godine.

Vladao je tokom rata između Vizantije i Samuilovog carstva. Smatra se da je bio velike pobožnosti, pravednosti i miroljubivosti.

Tokom rane mladosti neko vrijeme je proveo kod vojskovođe koji ga je učio ratnoj vještini, ali u sebi spajao viteštvo i pobožnost koju je osjećao. Izučavao je Bibliju i bio veoma milosrdan prema siromašnima. Za vreme vladavine imao je mnogo borbi sa jereticima i bogumilima, carem Samuilom i carem Vasilijem. Samuilo ga je prevarom zarobio i bacio u tamnicu. Prema vjerovanju tokom tamnovanja javio mu se Božji anđeo i predskazao mu da će uskoro biti oslobođen tamnovanja, ali da će i umrijeti mučeničkom smrću.

Ubijen je ispred crkve u Prespi, gdje je i sahranjen. Njegova žena Kosara je prenijela njegove mošti u manastir Prečista Krajinska, blizu njegovog dvora na jugoistoku Duklje. Od 1381. godine mošti su čuvane u manastiru Svetog Jovana Vladimira kod Elbasana, a od oko 1995. godine u pravoslavnoj sabornoj crkvi u Tirani.

Vladimirov krst smatra se jednom od hrišćanskih relikvija, a vjeruje se da ga je držao u rukama za vrijeme pogubljenja.

Sveti Jovan Vladimir zaštitnik je grada Bara.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 15:31