/ Фото: Митрополија
17/11/2021 u 17:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Епископ Кирило: Држимо се орјентира митрополита Амфилохија и нећемо залутати

Света династија Немањића чији су коријени овдје на овој благословеној земљи Зети су нам поставили границе и смјернице, поручио је владика

Живимо у времену политичких експеримената са појединцима и нацијама и у добу када неке политичке, идеолошке, некад и отворено богоборачке силе покушавају да промијене генетски код односно историју и традицију српског народа, казао је епископ Крило на свечаности поводом Дана Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

У књижари Матице српске овај дан је свечано обиљежен у суботу 13. новембра, а у склопу свечаности промовисана је књига "Црна Гора кроз историјска документа", коју је приредио Јован Маркуш, а ликовно опремио Мирко Тољић. 

- Православна црква има од почетка територијално или географско уређење и организацију и никако то није везано само за једну нацију или један народ. Тако је и шири простор Балкана остајао под црквеном власти Цариграда све док српски народ није дошао до свог духовног пунољетства и заслужио да добије своју аутокефалну Цркву. Свети Сава, чији је отац Стефан (Симеон) рођен на Рибници у Подгорици, био је тај ангел Божји који нас је једном заувијек окренуо на исток према Јерусалиму, Цариграду и дао нам завјет да чувамо Православну вјеру. Тако је и формирана Српска православна архиепископија или затим Патријаршија, као једна од многих аутокефалних канонских јурисдикција једне Свете саборне (католичанске) православне цркве- бесједио је епископ. 

image
Фото: Митрополија

Владика је нагласио да Српска православна црква данас обавља своју мисију на свим континентима земљине кугле и да у њој има и Срба и Црногораца и Американаца и Бразилаца и Африканаца и других народа и националности и раса.

- Зове се српска јер се историјски сложило да су Срби као народ и створили ту Цркву и најважније личности међу светима у њој јесу Срби. Даље преко 90 посто њених чланова су Срби. Међутим, због горњих разлога, Црква чува идентитет сваког појединца и народа и не желећи увриједити национално осјећање ниједног човјека или народа, Црква зато у својим локалним називима уграђује специфичности локалног становништва. Тако имамо: Митрополију црногорско-приморску, Епархију херцеговачку, Епархију буеносајреску-јужно централноамеричку, Епархију аусталијску и тако даље. Све је у Цркви складно, сви појединци и народи се уграђују у њу као живо камење- поручио је он. 

Говорећи и Маркушовој књизи, епископ је казао да су оваква дјела итекако потребна да нас подсјете одакле смо дошли, ко су били наши преци и куда идемо.

- Света династија Немањића чији коријени овдје на овој благословеној земљи Зети, или данашњој Црној Гори, су нам поставили границе и смјернице. На све то нас је подсјетила и светородна династија Петровића, а и у наше дане наш блаженог спомена Митрополит Амфилохије. Ако се будемо држали тих оријентира онда нећемо залутати ни као народ ни као појединци- закључио је епископ Кирило.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 15:05