/ Фото: Манастир Острог
10/05/2022 u 10:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) Ходочасници из Републике Српске увелико на путу ка острошкој светињи

Вјерници из Фоче, Невесиња, Билеће и Сокоца кренули су ка Црној Гори

Уочи празника Светог Василија, ходочасници из разних крајева већ пјешке прелазе стотине километара у намјери да се 12. маја поклоне Острошком Чудотворцу.

Још 30. априла петорица пријатеља Драган Савић, Владимир Јованић, Гордан Василић, Предраг Станковић и Срђан Станковић кренула су на ходочашће дуго 420 километара, од цркве Свете Тројице у Великом Блашком код Лакташа.

Планирана рута коју прелазе пјешице је Велико Блашко – Слатина – Челинац – Котор Варош – Кнежево – Влашић – Турбе – Кисељак – Сарајево – Миљевина – Шћепан Поље – Никшић – манастир Острог.

image
Фото: Манастир Острог

Ходочашће под слоганом ‘За Ацине кораке’ посветили су суграђанину Александру Милинковићу који је прије три године доживио тешку несрећу када је скочивши у базен повриједио вратни дио кичме и остао непокретан. Ходочасници зато апелују да што више људи уплати помоћ за ‘Ацине кораке’.

Уз благослов Гласиначко – кошутичке парохије са Романије, на Ђурђевдан је према Острогу 13. пут заредом кренула група ходочасника из Сокоца. Петнаест дјевојака и 16 мушкараца планирају да за шест дана пређу 230 километара и 11. маја, уочи празника Светог Василија Чудотворца, стигну до Острошке светиње.

image
Фото: Манастир Острог

Група од 100 ходочасника кренула је јутрос из Невесиња пјешице на поклоничко путовање за манастир Острог. Међу њима је и неколико вјерника из Вишеграда. Ходочасници, међу којима је било највише младих, окупили су се испред храма Вознесења Господњег и након благослова свештеника Младена Чалије кренули су на пут дуг 170 километара.

Тродневно путовање преко Гацка, Голије и Никшића завршава се 11. маја када ће се  поклонити моштима Светог Василија Острошког, а потом присуствовати вечерњој служби.

Педесет шест православних вјерника, углавном студената Медицинског и Богословског факултета, кренулo је 8. маја из Фоче на 144 километара дуго ходочашће до острошког манастира.

Око 150 вјерника кренуло је јуче из Билеће, на 90 километара дуго ходочашће до Острога, на поклоњење Светом Василију Острошком. На путовање вјере и љубави Билећани су кренули након заједничке молитве и благослова свештенства у храму Светог Саве.

До Острога се, уочи празника Светог Василија, ходочасти и из разних крајева Црне Горе.

Новљани Николина Никита, Данка Ракочевић, Косто Желалић, Петар Драгојловић, Симо Велаш, Вјекослав Кулиновић и Божидар Дајовић кренули су 8. маја пјешке ка манастиру Острог. Жеља им је да стигну до Острога, поклоне се моштима Светог Василија и помоле се за здравље породица и братску љубав и слогу.

image
Фото: Манастир Острог

Под острошке греде за празник Светог Василија, организовано ће и Подгоричани у традиционалној литији која ће кренути од Саборног храма Христовог Васкрсења. Почетак пјешачења дугог 40 километара планиран је у сриједу 11. маја у 16 сати.

Ходочашће од око 70 километара и ове године организују Православно братство светог свештеномученика Риста Косијеревског и манастир Косијерево. Полазак из Косијерева планиран је данас. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:34