Дубак и Шћепановић / -фото:ж.ј.
16/05/2022 u 21:00 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ко не нађе Бога у цвијету, неће ни у Јерусалиму

Академска трибина која се одржава у Српској кући, а коју уређује и води књижевник Будимир Дубак, угостила је прексиноћ протојереја мр Предрага Шћепановића. Тема надахнутог и чињеницама поткријепљеног Шћепановићевог излагања и каснијег разговора с публиком била је "Свједоци Христовог васкрсења Свети владика Николај и Свети Јустин Ћелијски".

Шћепановић је истакао да је ријеч о двојици несумњиво најзначајнијих духовника и теолога Српске православне цркве 20. вијека, који су не само својим дјелима, већ и својим животом потврђивали основу хришћанске вјере која се огледа у једноставном поздраву - "Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!". Значај њиховог теолошког и друштвеног рада, додао је Шћепановић, превазишао је уско националне оквире учвршћивања и поновног повезивања с насљеђем Светог Саве, а о чему постоје бројна свједочанства њихових савременика у иностранству. Шћепановић је све то пластично приказао говорећи о њиховим животима, као и на основу њихових књига, њихових јавних иступа у којима су увијек отворено критиковали негативне појаве у друштву и цркви. Оно што удивљује, додаје Шћепановић, јесте једноставност израза до којег су дошле ове ерудите, и којим су се приближили и обичном човјеку. Једна од таквих је, подсјећа Шћепановић, и дубока филозофско-теолошка мисао Св. Јустина који каже - "Ко не нађе Бога у цвијету, неће ни у Јерусалиму!".

– Када погледамо какве нам је Бог дао личности у 20. вијеку, оца Јустина и владику Николаја, морамо бити захвални што су њихове књиге, њихове ријечи дошле и допрле до нас - закључио је Шћепановић, додајући да су својим дјелима допринијели васкрсу нашег народа.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 01:38