/ -Фото: фејсбук
19/05/2022 u 07:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Братско помирење: Историјска сцена испред Храма на Врачару

Заједно са патријархом, госте из Македоније дочекале су бројне владике СПЦ, међу којима је био и митрополит црногорско-приморски Јоаникије

Патријарх Српске православне цркве Порфирије, дочекао је код Храма Светог Саве на Врачару, делегацију "Охридске архиепископије" на челу са архиепископом Стефаном.

Заједно са патријархом, госте из Македоније дочекале су бројне владике СПЦ, међу којима је био и митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

На храму су се огласила звона у знак братског помирења.

Поглавари Српске православна цркве (СПЦ) и Македонске православне цркве (МПЦ), патријарх Порфирије и архиепископ Стефан, служиће данас, како је најављено, "литургију помирења", у храму Светог Саве, у Београду.

СПЦ је претходно, са засиједања Сабора, саопштила да успоставља "пуно литургијско и канонско општење" са МПЦ, која се самовољно издвојила из њеног окриља прије пола вијека, прогласивши се аутокефалном.

Међутим, то није прихватила ниједна православна Црква, сматрајући поступак неканонским, тако да се МПЦ нашла у расколу.

Сабор је саопштио да је МПЦ прихватила да се врати под њено окриље као аутономна, што је и била прије издвајања, тако да је сада могуће да поново заједно служе литургију.

За дијалог о њеном евентуалном коначном статусу је рекла да је "легитиман и реалан".

image
Foto: SRDJAN BOLJEVIC

Kако наводе македонски медији, планирано је да у Београд дођу архиепископ охридски и македонски Стефан и тројица митрополита МПЦ.

Јавност је тек прошле седмице сазнала да су вођени тајни преговори двије Цркве у Нишу како би се ријешио спор.

Прије двије деценије у истом граду њихови представници су договорили да се МПЦ врати у аутономију, али је то пропало по повратку македонских владика у Скопље.

Након тога је СПЦ формирала Православну охридску архиепископију, као аутономну у свом окриљу, на подручју, сада, Сјеверне Македоније.

Засиједање Сабора је у току, након његовог завршетка СПЦ ће издати саопштење о најважнијим одлукама које је донио.

У данима када је јавност сазнала да су одржани тајни разговори два Цркве, стигла је информација да је васељенски патријарх Вартоломеј признао МПЦ као канонску.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:16