Markuš / -FOTO: A1, Arhiva, Jutjub
22/08/2022 u 16:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Markuš: Mauzolej na Lovćenu je divlji objekat podignut na tuđoj imovini

Nadam se da će se Kapela na Lovćenu jednom obnoviti, to je obaveza grada Cetinja, kazao je on

Mauzolej na Lovćenu je divlji objekat koji je podignut na tuđem zemljištu i na tuđoj imovini, tvrdi istoričar, publicista i dugogodišnji gradonačelnik Cetinja Jovan Markuš.

- Nadam se da će se Kapela na Lovćenu jednom obnoviti, to je obaveza grada Cetinja- kazao je on. 

Markuš je učestvovao na manifestaciji "Trga od Ćirilice" u porti Hrama Svetog Spasa na Toploj, a tema večeri bila je “Od sumraka do novog osijanja Lovćena” na kojoj se raspravljalo o Lovćenskoj kapeli.

Markuš je govorio o sudskoj golgoti princa Mihajla Petrovića Njegoša sa crnogorskim vlastima, a kako je istakao, sva dokumenta ovog postupka i dalje se čuvaju u tajnosti, daleko od očiju javnosti.

- I pored svoje silne borbe, koju je kao naslednik Njagoša vodio princ Mihajlo, on zvanično nikada nije dobio odluku o rušenju kapele koja je srušena 1972. godine, dok je konačna sudska presuda donijeta tek četiri godine nakon rušenja kapele- istakao je on. 

O uvijek aktuelnoj i svevremenoj temi pored Markuša je govorio i Ivan Petrović Njegoš, diplomirani ekonomista i direktni potomak dinastije Petrović Njegoš.

image

Petrović i Markuš na manifestaciji "Trg od ćirilicr" 

-FOTO: MITROPOLIJA

Petrović je postavio pred hercegnovsku publik pitanje: “Da li znate da u istoriji starog kontinenta postoji i jedan narod koji je srušio spomenik posvećen njihovim velikanima?”

Govoreći o borbi intelektualnog svijeta toga doba, koji su javno ustali u odbranu lovćenske kapele, on je skrenuo pažnju i na običan narod koji se usprotivio ovom nezapamćenom vandalizmu. 

- Onaj kome pripada posebna čast jeste čovjek Iso Mahmutović, koji je odbio da ruši kapelu i zbog toga pretrpio mnoga gonjenja, ali se upisao i besmrtne- zaključio je Petrović. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 06:06