Mitropolit Joanikije / - MITROPOLIT JOANIKIJE
22/06/2022 u 15:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mitropolit Joanikije: Bez spremnosti na žrtvu i podvig ni život nema kvalitet

Kao što ni dobar ratnik i dobar sportista ne računa da će dobiti vijenac slave ili pobjede, ako se ne bude borio i ako ne bude i rana i udaraca u toj borbi koje treba pretrpjeti i izdržati. Ako nije spreman i na smrt, onda on nije onaj borac koji će Bogu ugoditi kako valja, rekao je on

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je nakon liturgiju u Ždrebaoniku da bez spremnosti na žrtvu i podvig ni život nema kvalitet.

Današnji svijet, istakao je Mitropolit Joanikije, nema čak problema ni sa vjerom.

- Oni koji vjeruju ponajviše imaju problema sa voljom. Ni vjera, ako nema volje i karaktera, ne može da izdrži do kraja. I onda nastaju teški lomovi i teški problemi. Posle tih prvih oduševljenja, kada se treba boriti, kada treba istrajati, kada treba izdržati, na tome bojnome polju ne pokleknuti – treba mnogo volje. Zato treba da jačamo volju. To se odnosi, ne samo na monahe i monahinje, nego na sve hrišćane, objasnio je mitropolit Joanikije.

Vladika Joanikije je rekao da je savremeni čovjek raslablje, posebno njegova volja.

- I onda, naravno, nema ni spremnosti na žrtvu niti na podvig, niti da se bilo šta izdrži i pretrpi. A život i nema kvalitet ako nema svega toga. Ako nema i borbe i istrajnosti i izdržljivosti, ne mogu se dobiti vijenci. Kao što ni dobar ratnik i dobar sportista ne računa da će dobiti vijenac slave ili pobjede, ako se ne bude borio i ako ne bude i rana i udaraca u toj borbi koje treba pretrpjeti i izdržati. Ako nije spreman i na smrt, onda on nije onaj borac koji će Bogu ugoditi kako valja, rekao je on.

Poslije Liturgije Mitropolit je dodijelio Zlatni lik Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca dobrotovorima manastira Ždrebaonik: Vanji Pesocki, med. sestri, Slavku Uskokoviću, privatniku, Predragu Kuču, privatniku, dr Luki Boroviniću, dr Draganu Šariću i Lazaru Zekoviću, privatniku..

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 02:45