Митрополит Јоаникије на Волујици / -Драган Стојановић
19/11/2021 u 12:05 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митрополит Јоаникије: Божја благодат даје нам снагу

У Манастиру Светог Илије на Волујици код Бара, након литургије коју је служио митрополит црногорско-приморски Јоаникије, освештани манстирски конак и чесма

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије служио је Свету службу Божију у Манастиру Светог пророка Илије на брду Волујица код Бара, уз саслужење протојереја-ставрофора Радомана Мијајловића и Слободана Зековића, игумана Прокопија (Вуковића), протојереја Јована Пламенца, Синише Смиљића и Љуба Јовановића и јереја Николе Радовића, Младена Томовића, Александра Орландића и Крста Пламенца и ђакона Александра Лекића.

Митрополит Јоаникије je освештао чесму у порти манастира, а по отпусту и нови манастирски конак.

Овдје се благодат Божија излива и преображава нас, стално нас радује и даје нам снаге, рекао је митрополит Јоаникије

Изражавајући велику радост због доласка на брдо Волујица, које подсјећа на Свету земљу, Гору таворску, као и освећења манастирског конака и чесме, митрополит Јоаникије је на крају свог обраћања заблагодарио добротворима који су помогли изградњу конака, као и господину Драгу Милашевићу који је подигао чесму. Иако ово узвишење није велика планина, како је рекао, оно је одавно освештано и тежи ка духовним висинама, а посвећено је Светом Илији преко овога Светога храма који је скроман, недавно обновљен, али већ много значи, нарочито за град Бар.

– Лијепо је овдје доћи, помолити се Богу на овој освештаној гори Светога пророка Илије. Ту су сестре монахиње из Русије које су завољеле ово мјесто и желе ту да остану, двије рођене сестре Јована и Антуса, наши добротвори који су се овдје сабрали око њих да светињу обнове и украсе. Ово свето мјесто је почело да привлачи, да чудоотвори и да нас преображава. Овдје се благодат Божија излива и преображава нас, стално нас радује и даје нам снаге. Имамо радост да овдје на овој гори доживљавамо једно преображење и нека буде срећно и благословено свима који су се потрудили око обнове ове светиње и конака, око изградње чесме и уређења овога простора, и свима вама који долазите и који ћете убудуће долазити, нека Бог дарује свакога добра, благодати, милости и сваког напретка - истиче митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Послије Свете литургије у порти манастира је изведен пригодан културно-умјетнички програм.

Д.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 00:50