/ Фото: Борис Мусић
12/09/2021 u 10:14 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митрополит Јоаникије: Црна Гора се и даље бори са Његошем, Амфилохије се борио за јединство православља

Његошев живот још нијесмо схватили, поручио је владика данас након литургије у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици

Црна Гора се све вријеме бори са Његошем и не може и дан данас да изађе на са тим крај, али даће Бог, поручио је данас митрополит Јоаникије у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици. 

- Његошев живот још нијесмо схватили- казао је владика. 

Велики број вјерника окупио се јутрос на литургији у Храму, а митрополит је након одслужене литургије говорио и о преминулом митрополиту Амфилохију, истичући да је остао у души народа.

image
- Фото: Портал Дана

- Љубио је цијели српски народ и Црногорце који се тако осјећају. Борио се за јединство православља и у искушењима које трпи црква дао велики допринос. Kао што је лијечио ране свога тако је и друге народе мирио. Kолики је само његов допринос у помирењу Руске цркве и Московске патријаршије. То је могао само митрополит Амфилохије. Није то било лако- поручио је владика, чији је говор испраћен аплаузом. 

Истакао је да у саборној цркви нема подјеле на Србе и остале.

image
- Фото: Портал Дана

- Ми смо једно, као што је он тражио од нас. Сви смо слободни, различити и посебни, али се сједињујемо заједно у Христу. Молитва за непријатеље је најјача молитва, која иде у наручје божје, тада се уздижемо изнад људске природе. Kод људи важи закон да се око за око враћа, али нас је Исус уздигао изнад људске природе да постанемо као он, да се молимо за пријатеље и непријатеље. Молитва за непријатеље није лака, али је узвишена. Има у молитви "Оче наш" дио који се односи на ту заповијест. Молите се уз Оче наш, њу је оставио Господ Исус христос- поручио је митрополит. 

Према његовим ријечима, у ред српских светитеља, просветитеља и учитеља треба уврстити оне које нису још у црквеном календару, као што су патријарх Павле и митрополит Амфилохие. 

- У том календару су и Свети Василије Острошки и Свети Петар Цетињски. Има много Срба па их нема у црквеном календару. Свети Сава је коријен српских светитеља, као и свети Арсеније, па тако имамо част да његове мошти почивају усред Црне Горе у манастиру Ждребаоник. Тешко је све поменути, преко Данила, па преко патријарха Јоаникија, Данила до Николаја који је нови златоуст Цркве. Такав је био Свети Сава и сви које помињемо. Они су уздигли свој род  и привели га Христу- закључио је митрополит. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 04:34