Mitropolit Joanikije / - FOTO: MITROPOLIJA
03/07/2022 u 17:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mitropolit Joanikije: Političke sile pokušale da spriječe ustoličenje, ali se sve dobro završilo

I mi smo doživjeli da je sveta pravoslavna vjera silna, da ona ima najjače oružje. To nije oružje vatre i baruta, niti neko drugo razorno oružje. Ona se bori istinom, ljubavlju, smirenjem, trpljenjem. Jednostavno, svjedočenjem Jevanđelja, rekao je mitropolit

Političke sile pokušale su da spriječe ustoličenje, ali da se zahvaljujući ljubavi Božjeg naroda i ljubavi arhijereja, među kojima je najstariji bio Mitropolit Gavrilo – sve završilo dobro i lijepo, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije nakon liturgije koja je služena u  katedralnom hramu Eparhije posvećenom Svetima Kirilu i Metodiju u gradu Loveč.

Nakon što je Mitropolit lovčanski Gavrilo pozdravio vladiku Joanikija i na dar mu uručio arhijerejske insignije – krst i panagiju, mitropolit crnogorsko-primorski je zablagodario na gostoprimstvu i toplim riječima dobrodošlice.

- Iz tih vaših riječi izvire ljubav – ljubav za pravoslavlje, ljubav za cijelu Crkvu. Dozvolite da vam još jednom zablagodarim za vaš dolazak na moju intronizaciju koja je bila po svemu jedinstvena. Mi znamo, Vaše Visokopreosveštenstvo, da vi saosjećate sa našim teškoćama, sa svim nevoljama kroz koje smo prolazili. Krijepila nas je ljubav i milost Božija, sila Božija, ali i molitve svih pravoslavnih za očuvanje pravoslavne vjere u Crnoj Gori. I mi smo doživjeli da je sveta pravoslavna vjera silna, da ona ima najjače oružje. To nije oružje vatre i baruta, niti neko drugo razorno oružje. Ona se bori istinom, ljubavlju, smirenjem, trpljenjem. Jednostavno, svjedočenjem Jevanđelja”, rekao je mitropolit.

Mitropolit Joanikije je svome domaćinu uručio poklon za hram Svetih Kirila i Metodija – ikonu Svetog Vasilija Ostroškoga, u znak sjećanja na današnju zajedničku Službu.

On je Mitropolitu Gavrilu uručio arhijerejsku panagiju za likom Bogorodice Firermos.

- Zasužnjena je, nažalost, u muzeju na Cetinju, ali njena blagodat sve nas ukrepljuje. I nadamo se da će se ona opet vratiti u hram Božiji”, kazao je vladika i uz kopiju ikone poklonio domaćinu i arhipastirsi štap – patericu.

Mitropolit Joanikije u toku posjete Bugarskoj posjetio i Trojanski stavropigijalni manastir, poklonio se ikoni Presvete Bogorodice Trojeručice, koja je kopija hilandarske ikone.

Takođe je, zajedno sa mitropolitom Gavrilom i vikarnim Episkopom Mihailom posjetio grob blaženopočivšeg patrijarha bugarskog Maksima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:34