/ Фото: ARTEM BELIAIKIN/UNSPLASH
10/05/2022 u 11:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Московска патријашија: Признајемо само СПЦ у Сјеверној Македонији

Свети Синод Васељенске патријаршије, на чијем је челу васељенски патријарх Вартоломеј признао је на јучерашњем засиједању такозвану цркву Сјеверне Македоније

Након што је Свети Синод Васељенске патријаршије признао такозвану цркву Сјеверне Македоније, огласила се и Руска православна црква са јасним саопштењем да признају искључива канонска права Српске православне цркве СПЦ у Северној Македонији.

Васељенска патријаршија признала Македонску православну цркву

Како је поручио секретар Одјељења за спољне црквене везе Московске патријаршије протојереј Игор Јакимчук, Руска православна црква ће прије свега узети у обзир приступ том проблему Српске цркве, којој и даље признају искључива канонска права у Сјеверној Македонији.

Подсјетимо, Свети Синод Васељенске патријаршије, на чијем је челу васељенски патријарх Вартоломеј признао је на јучерашњем засиједању такозвану цркву Сјеверне Македоније.

У саопштењу Патријаршије се наводи да као назив ове цркве, она признаје Охридску, "имајући у виду да је подручје њене надлежности у границама државе Сјеверне Македоније".

Македонска Православна црква у свом саопштењу тврди да том одлуком Патријаршија након вишедеценијског спора са Српском православном црквом и међународне изолације, "отклања вишедеценијски раскол наметнут древној Охридској архиепископији, обновљеној у лицу Македонске православне цркве".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:15