foto: PV informer / - FOTO: PV INFORMER
31/01/2023 u 09:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nesvakidašnji događaj: Kineskinja primila pravoslavlje pod Ostrogom

Jeromonah Vladimir kaže da je Sigrid pokazivala na mošti Svetog Vasilija i govorila „Hoću da budem kao on“

Nesvakidašnji događaj desio se nedavno u manastiru Ostrog. Kineskinja Sigrid Sun koja je boravila u Crnoj Gori, pri posjeti ostroškoj svetinji izrazila je želju da primi pravoslavnu vjeru i da pristupi svečanom činu krštenja, piše PV Informer.

- Prišla je kod Sveca da ga cijeliva. Kod moštiju je dezurao nikšićki paroh otac Vasilije Brborić. Ona je zatražila od njega da je nauči kako da se pravoslavno zakrsti po svom tijelu. U toku razgovora o vjeri, rekla je da ne pripada nijednoj religiji, ali da hoće da bude u onoj vjeri u kojoj je Sveti Vasilije“, priča jeromonah Vladimir Palibrk koji je sa ocem Brborićem izvršio čin krštenja.

Jeromonah Vladimir kaže da je Sigrid pokazivala na mošti Svetog Vasilija i govorila „Hoću da budem kao on“.

Nakon toga, priča jeromonah Palibrk, Sigrid je otkazala i taksi vozilo koje je čekalo ispred manastira, a koje je trebalo da je vozi nazad ka Podgorici.

Putem aplikacije i prevoda sa kineskog na engleski, jeromonah je uputio djevojku iz Kine u osnove pravoslavne vjere.

Na krštenju Sigrid je dobila ime Vasilija, po ostroškom svetitelju.

Kum joj je bio Konstantin Džusojev, prijatelj jeromonaha Palibrka, koji je profesor na Sretenskoj Duhovnoj Akademiji u Moskvi, a tih dana je boravio u posjeti manastiru Ostrog.

Ubrzo je Sigrid, odnosno Vasilija, postala i kuma.

Naime, djevojka Suzana, koja je bila prevodilac u razgovorima Sigrid sa ostroškim sveštenstvom, izrazila je želju da i sama pristupi činu krštenja. Kuma joj je bila upravo Vasilija.

- Ovaj događaj je samo još jedno malo čudo koje se desilo prilikom posjete Svecu. Možemo reći da se Sveti Vasilije dotaknuo njene duše, zaključuje jeromonah Palibrk.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:03