foto: Željko Šapurić / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
04/05/2023 u 15:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Otkazan koncert Beogradskog sindikata u Nikšiću

Manifestacija, koju u Nikšiću organizuje Eparhija budimljansko-nikšićka Crkvena opština Nikšić i Opština Nikšić, trebala je počne upravo u nedjelju 7.maja koncertom Beogradskog sindikata

Koncert benda Beogradski sindikat neće u Nikšiću biti održan u nedjelju, 7.maja, kako je ranije najavljeno. To je danas saopštio predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević na konfenerciji za novinare povodom  manifestacije „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“.

Manifestacija, koju u Nikšiću organizuje Eparhija budimljansko-nikšićka Crkvena opština Nikšić i Opština Nikšić, trebala je počne upravo u nedjelju 7.maja koncertom Beogradskog sindikata.

- Povodom najnovijih tužnih događaja  u Prestonici Srbije i svega ono što se desilo u jednoj osnovnoj školi na Vračaru  i dana žalosti koji je u nedjelju u Srbiji, Beogradski sindikat neće moći  u nedjelju da nastupi u našem gradu, tako da nećemo imati  to dešavanje povodom početka „Dana Svetog Vasilija Ostroškog“. Koncert Beogradskog sindikata biće u Nikšiću u toku ove godine u nekom terminu koji ćemo naknadno  dogovoriti sa njima, rekao je Kovačević, prenosi RTV Nikšić.

„Dani Svetog Vasilija Ostroškog“ počeće 8.maja u 20 časova u Sabornoj crkvi gdje će biti održan koncert hora „Sveti novomučenik Stanko“ kojim rukovodi profesor Lenka Durutović. Koncertom će obilježiti tri decenije od osnivanja, a Kovačević će istakao da će Opština Nikšić horu te večeri povodom jubileja uručiti skromnu donaciju. Gost na koncertu će biti Crkveni hor iz Foče, a o horu „Sveti novomučenik Stanko“ besjediće mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Arhijerejski namjesnik nikšićki protojerej stavrofor Slobodan Jokić istakao je da će ovogodišnja manifestacija imati i humanitarni karakter. Pod pokriviteljstvom Mitropolije crnogorsko-primorske Eparhije budimljansko-nikšićke i Manastira Ostroga obezbijeđena je donacija za nikšićki Dom zdravlja.

- Poklonićemo im dva EKG aparata, 10 stetoskopa i 10 aparata  za mjerenje krvnog pritiska.  Ovom donacijom želimo da doprinesemo efikasnosti u pružanju usluga primarne zdravstvene zaštite, a ova deonacija će jednim dijelom ići i u ruralna područja u kojima se nalaze  ambulante koje su  sastavni dio Doma zdravlja, rekao je sveštenik Jokić dodajući da će donaciju direktorici Doma zdravlja Nikšić dr Veri Bulatović uručiti iguman manastira Ostrog Sergije.

„Dani Svetog Vasilija Ostroškog“ nastavljaju se 9.maja kada u 20 časova kada će u Nikšićkom pozorištu koncert imati KUD „Venac“ iz Gračanice. Narednog dana, odnosno 10.maja, u 13 časova, u Nikšićkom pozorištu biće ovorena izložba „Petar Lubarda -sasvim lično“, a u 20 časova u „Zahumlju“ je pjesničko veče Blagoja Bakovića i Miroslava Aleksića.

U Sabornoj crkvi 11.maja, u 18 časova je svečano i praznično bdenije, a potom u 20 časova u Nikšićkom pozorišta su Dani Vrbasa, grada pobratima Nikšića.

Na praznik osztroškog svetitelja, 12. maja u nikšićkoj Sabornoj crkvi u 9 časova je sveta liturgija, a u 18 časova i centralni događaj -svenarodna litija ulicama Nikšića.

- Tim danom Svetog Vasilija Ostroškog  će i zvanično početi obnova Sabornog hrama. Pokrovitelj obnove je Opština Nikšić, već imamo određena sredstva koja su opredijeljena  državnim budžetom, a EPCG je izdvojila značajnu donaciju  za obnovu. Rade se projekti po preporuci Zavoda za zaštitu spomenika  kulture i očekujemo da se nakon pratznika Svetog Vasilija završi taj administrativni dio posla i da počne obnova, naglasio je sveštenik Jokić.

O turističkom načaju „Dana Svetog Vasilija Ostroškog“ na današnjoj konferenciji za medije govorio je direktor nikšićke Turističke organizacije Mitar Barać.

(RTV Nikšić)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 12:34