/ Foto: SRDJAN BOLJEVIC
16/10/2022 u 16:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Patrijarh osveštao Srpski dom u Vukovaru: Još nijesu zaliječene rane ratnih patnji

Nisu ni u potpunosti obnovljeni i izliječeni odnosi među ljudima, ukazao je patrijarh

Patrijarh srpski Porfirije osveštao je danas obnovljeni Saborni hram Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Vukovaru, navodeći da u Vukovaru još nisu zaliječene rane ratnih patnji, niti su u potpunosti obnovljeni i izliječeni odnosi među ljudima.

Porfirije je ukazao da poštovanje i drugih žrtava vodi pomirenju, prenosi agencija Srna. 

- Danas smo otvorili srce ovog hrama i svoja srca da bi molitvom vidali svoje rane izazvane stradanjima i gubicima, ali isto tako saosjećali sa ranama i stradanjima susjeda, da bi se u molitvi sjećali svojih žrtava, ali i žrtvama susjeda i komšija- kazao je patrijarh.

Dodao je da svi narodi imaju mjesta susreta sa Bogom, i da Srbi imaju takvo mjesto na kojem se kao pojedinci i zajednica susreću sa Bogom, a to je hram. 

- Tu se božjom riječju, kroz blagoslovenu materiju, napajamo večnim smislom, kako bismo i mi bili autentični svjedoci Jevanđelja Hristovog i graditelji mira Njegovog. Zato u hram dolazimo da stanemo pred lice boga živoga i pronađemo smisao svega što jesmo i što ćemo biti- rekao je patrijarh Porfirije

Patrijarh je rekao da je čovjek, najprije, i iznad svega, duhovno biće.

- Kao bogoliko stvorenje, čovek je, prije svega, stvoren za večnost, da vječnošću osmišljava svoje istorijsko postojanje. Punoću života stiče jedino u zajednici sa bogom, a to je život u skladu sa onim što je bog stvorio i namijenio za čovjeka. Tako u Vukovaru žive ljudi čije su razlike male i neuoporedivo je više zajedničkog nego različitog- zaključio je on. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 03:26