/ Фото: Инстаграм
15/11/2021 u 17:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Патријарх Порфирије: Сигуран сам да се патријарх Павле и данас моли за српски народ

Његова молитва има снагу да допире до Бога, поручио је он

Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије служио је данас литургију и помен, поводом 12 година од смрти патријарха Павла, у београдском манастиру Раковица, гдје је сахрањен.

Патријарг је казао да не треба да се сјећамо само лика патријарха Павла, већ су му и ријечи итекако живе и актуелне у нашој Цркви и у српском народу.

- Оно што је осјећао, оно у шта је веровао - то је говорио, али исто тако оно што је говорио било је дио његовог живота и дио његовог личног искуства. Са друге стране, његове ријечи нису биле само његове, него су биле ријечи Јеванђеља, ријечи Цркве, ријечи апостола Христових и ријечи самог Господа -  истакао је патријарх Порфирије.

Патријарх је подсјетио на сахрану патријарха Павла, напомињући да није било никакве рекламе и да никакав маркетинг није био употријебљен.

- Нико никог није позивао, а камоли вршио притисак, да дође најприје у Саборни храм, а онда у величанственој поворци, у литији, у испраћају од Саборног храма до храма Светог Саве. Безброј људи је својим присуством показало љубав, вјеру и повјерење у свједочење Христа које је чинио блаженопочивши патријарх Павле и као Епископ рашко-призренски, а потом и као Патријарх српски у тешким временима, временима која спадају међу најтежа времена кроз коју је пролазио наш народ - рекао је патријарх Порфирије.

Према његовим ријечима, "у тим временима Господ је изабрао блаженопочившег патријарха Павла да буде на челу наше Цркве".

- Бројне су врлине заиста красиле његову личност, али оно што је на окупу држало те врлине, оно што га је чинило да подвиг који је започео и заврши и доведе до циља, јесте управо смирење и скромност - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх је истакао да је сигуран да се патријарх Павле и данас "моли за свој народ и да његова молитва има снагу да допире до Бога",

- Бог баш због скромности и смирења којим је живио, због тога што није једно говорио, а друго творио, због тога што је био свједок Христов, сигуран сам да Господ чује његову молитву и да испуњава оно што он тражи за свој народ- закључио је он. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:09