И хор којим диргује Људмила Радовић носи име Св. апостола Марка / -ФОТО: ДАРКО РАДУНОВИЋ, МИТРОПОЛИЈА ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКА
13/05/2022 u 14:35 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Помажу свима који су у потреби

Коло српских сестара из Подгорице, прославило своју крсну славу Светог апостола и јеванђелисту Марка

Недавно је Подорица у пуном обиму, током вишедневне манифестације, прославила свог патрона, Светог апостола и јеванђелисту Марка. А, овог светитеља као крсну славу обиљежава и Коло српских сестара из Подгорице. Након смањења активности условљеног двогодишњом пандемијом, ове године славу су чланице, уколико се то може тако рећи, свечаније обиљежиле, у присуству не само свештенства и подгоричког црквеног хора који носи светитељево име, већ бројних вјерника који су дошли на литургију у Цркву Светог Ђорђа тог дана. Тако се поред славског колача свечара, у порти ове Цркве освештао и пресјекао и славски колач Кола српских сестара "Св. апостол и јеванђелист Марко" из Подгорице.

Након свештеничких бесједа на празник Св. Марка, присутнима се обратила и Олга Стојановић, предсједница подгоричког Кола српских сестара. У знак захвалности за подршку, старјешини овог храма, свештенику Мирчети Шљиванчанину уручиле су поклон за Цркву, икону Св. Марка, подсјећајући да нијесу прекидале обиљежавање своје славе.

Надају се скором одржавању Сабора Кола српских сестара из цијелог свијета у Црној Гори

Предсједница подгоричког Кола Стојановић наводи за "Дан" да се нада да ће чланице успјети да се оваплоти иницијатива почившег митрополита Амфилохија.

– Крајем априла 2020. г, на нивоу Српске православне цркве прихваћена је инициjатива митрополита Амфилохиjа да се Сабор Кола српских сестара из цијелог свијета одржи у Црноj Гори. Нажалост, пандемија и епидемиолошке мјере сприjечилу су реализациjу овог лиjепо замишљеног и радо ишчекиваног сестринског сусрета. Заjедница Кола српских сестара Црне Горе, на челу којег је Драгица Спајић, носилац је организације овог догађаја. Предстоjи нам разговор са митрополитом Jоаникиjем и дефинисање свих организационих и техничких питања, а како би са митрополитовим благословом оправдали указано нам повjерење. А, поуздано знам да све сестре из Србиjе, бивших југословенских република, из Европе, Америке и Аустралиjе, очекуjу тај сабор са великом жељом - каже Олга Стојановић.

Стојановићева је истакла и да иако су њихове активности протекле двије године због пандемије смањене, оне нијесу сједиле скрштених руку.

– Претходне двије године настојале смо да кроз хуманитарне активности помогнемо Цетињску и Призренску богословију, народне кухиње, посебно на сјеверу, манастире... Јер, сматрамо да су они у овом периоду били у тежој ситуацији. Покушали смо да помогнемо заправо свим људима који су нам се обратили, а потребита им је нека помоћ или у љековима или у храни. Сарађивали смо са Михољским збором, помагали смо Космет, посебно дјецу која су љетовала у Црној Гори. Имамо и фину сарадњу са ансамблом "Венац" из Грачанице, тако да смо пуни захвалности, благодарности свима приложницима који нам помажу, како би ми могли помоћи потребитима, који нам се обраћају - истакла је овом приликом Стојановић.

Прослава, уз пригодан културно-умјетнички програм, као и пригодно послужење које су припремиле управо чланица Кола, настављен је у Светогеоргијевском дому.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 11:51