/ Foto: SRDJAN BOLJEVIC
11/08/2022 u 07:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Srpski patrijarh dolazi u Herceg Novi prvi put posle 43 godine

Iz svake crkvene opštine u Herceg Novom biće po jedna litija, najavio je otac Obren Jovanović

Patrijarh srpski u Herceg Novi dolazi prvi put poslije 43 godine, što je jedan dodatni motiv i povod da svi budemo dobri domaćini, kazao je za Radio Svetigoru protojerej-stavrofor Obren Jovanović, arhijerejski namjesnik hercegnovski.

Poslednja posjeta Patrijarha srpskog zabilježena 1979. godine, poslije razornog zemljotresa u Crnoj Gori, kada je Patrijarh German došao da posjeti Boku i ostale primorske gradove.

Govoreći o posjeti Patrijarha Porfirija, otac Obren ističe da se saborni duh koji obitava u Herceg Novom upravo ogleda u pripremama za doček, u kojima svi učestvuju: od predsjednika Opštine Hreceg Novi preko lokalne uprave, medija, ugostitelja, kulturno umjetničkih društava pa do svakog vjernika i djece sa vjeronauke.

image
-OBREN JOVANOVIć

- Svako na svoj način daje doprinos u pripremi dočeka Srpskog patrijarha, što je jedna značajna dimenzija i duhovnog i kulturnog života, gdje svi žive kao jedno, gdje svi poštuu svoju Crkvu, svoju vjeru, svoga Mitropolita, svoga Patrijarha i sve ono što je milome Bogu drago- kazao je on. 

Posebno je istakao veličanstvenu litiju koja će Patrijarha dočekati od početka Njegoševe ulice u Starom gradu pa do samog ulaska u Crkvu Svetog arhangela Mihaila.

- Dakle, iz svake crkvene opštine biće po jedna litija, tako da će svaki kutak opštine Herceg Novi biti prisutan u dočeku patrijarha što je jedna velika radost i veliki blagoslov- naveo je otac Obren. 

U organizaciji Opštine Herceg Novi i Mitropolije crnogorsko-primorske, svečani doček Patrijarha biće upriličen 14. avgusta u 18 sati na Trgu Hercega Stefana, nakon čega će uslijediti Svečana akademija na Кanli kuli koja će početi u 19.30 sati, dok će koncert grupe Balkanika početi u 22 sata

Na dan slave osnivača grada, Svetog arhiđakona Stefana 15. avgusta, Patrijarh Porfirije će služiti Svetu liturgiju u manastiru Savina. 

Istog dana, u večernjim časovima biće upriličeno otvaranje kulturno-duhovne manifestacije „Trg od ćirilice“, u porti Sabornog hrama Svetog Spasa na Toploj, sa početkom u 19.30 časova na kojoj će biti govora o blaženog spomena Mitropolitu Amfilohiju, 30 godina IIU ,,Svetigora”.

Veče će blagosloviti Patrijarh, a govoriće Mitropolit Joanikije i protojerej-stavrofor Radomir Nikčević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 04:25