Plakat -Trga od ćirilice” / -Srpska pravoslavna crkvenA opština topaljsko-hercergnovska
14/08/2024 u 19:39 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Svečana akademija "Đedov sabor - od Dunava do mora sinjega"

Kulturno-duhovna manifestacija "Trg od ćirilice" počinje sjutra, 15. avgusta u Herceg Novom, a trajaće do 28. avgusta

Ovogodišnji 11. "Trg od ćirilice" počeće kao i svake godine obilježavanjem slave osnivača grada Herceg Novog, praznika Prenosa moštiјu Svetog arhiđakona Stefana. Od 9 časova Svetu arhiјereјsku liturgiјu u Sabornom hramu Svetog Spasa na Toploj služiće mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikiјe i mitropolit zahumsko-hercegovački i stonsko-primorski Dimitriјe sa sveštenstvom.

Uveče, u 21 čas na Kanli kuli počinje svečano otvaranje manifestacije, svečanom akademijom naslovljenom "Đedov sabor – od Dunava do mora sinjega". Ovom prilikom biće obilježeno 130 godina od rođenja i 45 godina od prestavljenja i 10 godina od prenosa moštiјu Prepodobnog Јustina Ćeliјskog.

Akademiјa će započeti blagoslovom mitropolita Јoanikiјa, a svečano će јe otvoriti predsednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić. Besjedu će održati prof. dr Bogoljub Šijaković. Kao i prethodnih godina, uslijediće bogat kulturno-umjetnički program u koјem će se predstaviti muzički ansambl Fenečki biseri iz Beograda, ANIP "Đurđevdansko kolo" iz Podgorice, dramski umjetnici Goran Slavić i Ivana Žigon, narodni guslar Željko Vukčević, Srpsko pravoslavno pjevačko društvo "Sveti Sava" iz Herceg Novog i vokalni solista Teodora Baјić.

Dodajmo, dobitnici ovogodišnjih nagrada "Trga od ćirilice su književnik Blagoje Baković - "Pečat Hercega Šćepana" i Srpska pravoslavna bogoslovija "Sveti Arsenije" iz Sremskih Karlovaca - "Ćiriličnik".

Organizatora "Trga od ćirilice" je Srpska pravoslavna crkvena opština topaljsko-hercergnovska. Održavanje manifestacije pomogli su Mitropolija crnogorsko-primorska, Opština Herceg Novi, novski Sekretarijat za kulturu i obrazovanje, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Manastir Ostrog i JUK Herceg Fest.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 02:51