/ -FOTO: PINTEREST
26/02/2023 u 06:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sveti Simeon Mirotočivi- branitelj pravoslavlja i osnivač loze Nemanjića

Smatra se jednim od rodonačelnika srpske pravoslavne crkve jer je pravoslavlje, po vizantijskom modelu, uspostavio kao državnu religiju

Pravoslavne crkve koje se pridržavaju starog, julijanskog kalendara danas obilježavaju Dan Svetog Simeona Mirotočivog, odnosno Stefana Nemanje, osnivača srpske vladarske loze Nemanjića koji je umro na današnji dan 1200. godine.

U Podgorici se sjutra proslavlja Sveti Simeon Mirotočivi- ujedinitelj srpskih zemalja

Sveti Simeon Mirotočivi, otac Svetog Save preminuo je 26. februara 1199. godine u Hilandaru.

Bio je osnivač dinastije Nemanjić koja je vladala srpskim zemljama više od dva vijeka. Kada je predao vlast i zamonašio se, dobio je ime Simeon.

MCP: Sveti Simeon već devet vjekova svjetilo vjere i tvrđava istine

Stefan Nemanja bio je veliki vladalac srpskog naroda, ujedinitelj srpskih zemalja, tvorac nezavisne srpske države, branitelj Pravoslavlja i progonitelj jeresi.

Bio je jedan od najznačajnijih ličnosti svoga doba u ovom regionu.

Stefan Nemanja rođen je u okolini današnje Podgorice 1114. godine, a vladao je istočnim srpskim zemljama.

Tadašnju srpsku državu uspio je da proširi, aktivno se borio protiv bogumila i smatra se jednim od rodonačelnika srpske pravoslavne crkve jer je pravoslavlje, po vizantijskom modelu, uspostavio kao državnu religiju.

Pretpostavlja se da nema srpske crkve u kojoj nije prikazan njegov lik, a posvećena mu je i kapela u rezidenciji srpskog patrijarha u Beogradu.

Kad je utvrdio državu i pravoslavnu vjeru, zamonašio se u manastiru Studenica 1195. godine i dobio ime Simeon. Potom odlazi u manastir Vatoped, na Svetoj gori, kod svog sina, tada monaha Save.

Zajedno obnavljaju manastir Hilandar, koji su dobili od vizantijskog cara.

Još postoji loza koju je zasadio Sveti Simeon, a narod vjeruje da zrno ovog grožđa iz Hilandara uz post i molitve Svetom Simeonu pomaže majkama da dobiju potomstvo.

Simeon je u njemu poživio samo sedam mjeseci. Sava je prenio njegove posmrtne ostatke 1208. godine u Rašku, da bi nad njima izmirio svoju stariju braću Stefana i Vukana koji su se borili za vlast. Mošti su mu pohranjene u Studenici, njegovoj zadužbini.

Gradio je još Sveti Simeon i Đurđeve stupove, manastir Svetog Nikole kod Kuršumljije i i crkvu Svete Bogorodice na ušću rijeke Kosanice.

Zbog čudotvornog tečenja mira iz njegovih zemnih ostataka, prozvan je Mirotočivim.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 12:15