Perović tribina / - FOTO: MCP
11/04/2024 u 10:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Dijaloška tribina: Zašto se razvode brakovi?

Dijaloška tribina na temu “Zašto se razvode brakovi?” održana je juče u sali parohijskog doma Crkve Svetog Đorđa pod Goricom.

O ovoj društvenoj i porodičnoj problematici govorili su sveštenik Igor Balaban, arhijerejski namjesnik zetski, Ivana Becić, sudija Osnovnog suda u Podgorici i Dijana Popović – Gavranović, socijalna radnica i porodična psihoterapeutkinja. Moderator tribine bio je sveštenik Gojko Perović.

Sveštenik Igor Balaban iznio je učenje Crkve o svetinji braka i govorio je, kako je saopšteno iz Mitropolije, o iskustvima predbračne pripreme i svešteničkog posredovanja među supružnicima onda kada nastupi bračna kriza, naglašavajući da je svrha hrišćanskog braka umanjenje egoizma i neprestana dioba ljubavi, a ne insistiranje na ličnom komforu.

Becić je govorila o svojoj ulozi sudskog medijatora u situacijama kada je najavljen razvod braka, i istakla da je uspješnom braku potrebno neprestano osnaženje čuvanjem i njegovanjem intime među supružnicima – u šta, pored i prije intimnih bračnih odnosa, spadaju zajednički razgovori, međusobna slušanja, pa i saosjećajna ćutanja.

Popović – Gavranović je govorila o složenosti supružničkih odnosa, o posljedicama koje oni donose dječijem uzrastanju.

I pored razumijevanja hrišćanskog učenja o braku opisala je fenomen krize u braku i bezizlaznosti nekih bračnih situacija u kojima je razvod mnogo bolje rješenje od insistiranja na opstanku veze među ljudima koji ne razumiju suštinu braka, partnerskog i roditeljskog odnosa ili nemaju povjerenja, snage i volje da sprovedu poželjne promjene u djelo.

Svi učesnici tribine su istakli da živimo u vremenu velikih, globalnih, društveno političkih promjena i kriza koje pogađaju pojedinca i porodicu, ali i favorizovanja usmjerenosti pojedinca na sebe, pojačanog egocentrizma, da se u takvom duhu vaspitavaju djeca – budući ljudi i supružnici, i da otuda živimo vrijeme pojačane krize braka. Pored toga, svako od govornika je izrekao niz pouka i preporuka kako i zašto treba dati šansu svakom braku da pokuša izaći iz trenutne krize, prenijela je Mitropolija.com. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:41