foto: Željko Šapurić / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
12/05/2023 u 08:27 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) Veliki broj vjernika pod Ostrogom, mitropolit Joanikije: Neka Bog da slogu, mir i ljubav

I ove godine, tradicionalno, veliki broj hodočasnika došlo je pod Ostrog kako bi učestvovali na jednom od najljepših i najznačajnijih religioznih događaja na ovim prostorima

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, uz nekoliko vladika i pratnju crkvenog hora, služio je  liturgiju pod Ostrogom, povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog. Veliki broj vjernika iz raznih krajeva Crne Gore okupio se kako bi se poklonili moštima sveca čiji se dan danas proslavlja.

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije poručio je nakon liturgije neka Bog da da se među nama rađa sloga, mir, ljubav i dobrota. 

- I ove godine u malo težim prillikama smo se sabrali ovdje da izmolimo milost od Boga i Svetog Vasilija koji svoju milost izliva na crkvu svoju vjekovima od kad ovdje počivaju njegove svete mošti. Ne bih ništa tumačio zašto je danas ovolika kiša, a i vrijeme joj je. Ovo su dani kada Gospod zaliva zemljku kišom da bi sve rodilo. Neka da Bog da među nama rađa, ljubav, dobrota, mir i sloga - naveo je mitropolit. 

On je naglasio da kad su se god skvasili prateći mošti Svetog Vasilija, on se obratio uz veliki blagoslov i na veliku sreću i radost.

- Sjećate se dobro kakvi su potoci voda bili po nikšićkim ulicama 1996. godine kada su prolazile mošti kroz grad, pa je blaženopočivši mitropolit Amfilohije kazao da je dobro što je bilo kiše da se očistimo od grijehova, pa je zamolio sveca da prekrati zla koja se dešavaju u narodu i da zaustavi samoubistva. Pamti se da tada duže vrijeme nije bilo samoubistva u nikšićkoj opštini. Sjećamo se i 21. decembra kada smo zbog muke i nevolje, progonjeni od bezbožne vlasti, donosili mošti svetog Vasilija u grad Nikšić i tada je bila kiša i tada je narod satima stajao u redu da dobije blagoslov. Svi su dobili blagoslov iako su stajali na kiši i niko nam nije rekao da je prehladio, nego je svima bio veliki blagoslov za zdravlje duša i tijela. Neka to bude i sa nama danas naročito sa ovom djecom i omladinom koja su došla danas iz Podgorice, Nikšića, Trebinja i Nevesinja... Mnogi su išli bosi, neće ih Sveti Vasilije ostaviti nego će ih blagosloviti za svu ljubav. Božja milost se preko njegovog ćivota izliva na naš narod vjekovima - kazao je mitropolit.  

image

Mitropolit Joanikije

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

Praznik Svetog Vasilija Ostroškog, slave grada Nikšića, prvo je obilježen ponoćnom liturgijom koju je u manastiru Sveti Vasilije Ostroški služio mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Večeras će se u Nikšiću održati i tradicionalna litija u čast zaštitnika, ali i slave grada.

image

Željko Šapurić

- ŽELJKO ŠAPURIć

Danas je Sveti Vasilije Ostroški

I ove godine, tradicionalno, veliki broj hodočasnika došlo je pod Ostrog kako bi učestvovali na jednom od najljepših i najznačajnijih religioznih događaja na ovim prostorima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:01