TAMARA VUJOVIĆ / - FOTO: MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA
18/09/2024 u 13:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vujović: Tražiću saglasnost od Vlade za podizanje spomen-obilježja mitropolitu Amfilohiju

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović saopštila je da će resor kojim rukovodi, u skladu sa odredbom člana 9 stav 3 Zakona o spomen-obilježjima, zatražiti saglasnost Vlade Crne Gore u odnosu na zahtjev za podizanje spomen-obilježja mitroploitu Amfilohiju koji je dostavila Opština Berane.

Naime, stav 3 na koji se pozvala Vujović znači da Vlada može dati saglasnost za podizanje spomen-obilježja i prije isteka roka od 20 godina od dana kada je lice umrlo.

- U odnosu na tekstove u pojedinim medijima u Crnoj Gori, a koji se tiču podizanja spomen-obilježja Mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, želim da pojasnim da sam predmetno Rješenje 13-082/24-276/6 kojim se odbija zahtjev Predsjednika Opštine Berane za podizanje spomen-obilježja Mitropolitu Amfilohiju poništila, jer u Ministarstvu kulture i medija nije sproveden postupak u skladu sa odredbama člana 9 stav 2 i 3 Zakona o spomen-obilježljima. Prednje navedenim članom propisano je da se spomen-obilježje ne može podići prije isteka roka od 20 godina od dana kada je lice umrlo, a da se izuzetno spomen-obilježje može podići prije isteka ovoga roka uz prethodnu saglasnost Vlade Crne Gore, pojasnila je Vujović.

Dodale je da Ministarstvo kulture i medija nije od Vlade zatražilo prethodnu saglasnost i iz tog razloga upućuju izvinjenje građanima i građankama Crne Gore i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj.

Šćekić: Mitropolit Amfilohije najznačajnija ličnost u novijoj istoriji Crne Gore, Vujović da preinači odluku o spomen-obilježju

- Želim da naglasim da se citirane odredbe u pojedinim medijima ne odnose na lik i djelo Mitropolita Amfilohija, već su dio sadržaja svakog rješenja kada se odlučuje o bilo kojem zahtjevu za podizanje spomen-obilježja. Mitropolit Amfilohije je izuzetno značajna ličnost za Crnu Goru i jedan od najuglednijih episkopa i teologa u čitavom pravoslavnom svijetu. MKM će u skladu sa odredbom člana 9 stav 3 Zakona o spomen-obilježjima zatražiti prethodnu saglasnost Vlade Crne Gore u odnosu na zahtjev za podizanje spomen-obilježja dostavljen od strane Opštine Berane,u skladu sa ovlašćenjima Vlade, zaključuje Vujović.

Eparhija budimljansko-nikšićka: Ministarstvo nije dalo saglasnost za podizanje spomenika Amfilohiju

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 13:23