/ EPA-EFE - MAXIM SHIPENKOV
25/08/2022 u 19:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ruska pravoslavna crkva priznala Makedonsku crkvu

Ruska pravoslavna crkva je takođe izrazila nadu da će Makedonska pravoslavna crkva „čvrsto čuvati svetu pravoslavnu vjeru u čistoti i cjelovitosti i biti verna pravoslavnoj kanonskoj tradiciji“

Sinod Ruske pravoslavne crkve priznao je Makedonsku pravoslavnu crkvu – Ohridsku arhiepiskopiju kao autokefalnu crkvu, navodi se u dokumentima objavljenim na sajtu RPC.

- Hvala Gospodu Bogu na rješavanju pitanja statusa pravoslavne crkve u Severnoj Makedoniji na kanonskim osnovama. Priznati Makedonsku Pravoslavnu Crkvu – Ohridsku Arhiepiskopiju kao autokefalnu sestrinsku crkvu i upisati ime njenog predstojatelja, arhiepiskopa ohridskog i makedonskog Stefana, u sveštenim diptisima, navodi se u saopštenju.

Ruska pravoslavna crkva je takođe izrazila nadu da će Makedonska pravoslavna crkva „čvrsto čuvati svetu pravoslavnu vjeru u čistoti i cjelovitosti i biti verna pravoslavnoj kanonskoj tradiciji“.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije saopštio je krajem maja da Sabor SPC prihvata i blagosilja autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije, a 5. juna srpski patrijarh je uručio arhiepiskopu makedonsko-ohridskom Stefanu tomos o autokefalnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:42