Патријарх Вартоломеј / - архива/ Агенције
09/05/2022 u 21:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Васељенска патријаршија признала Македонску православну цркву

Васељенска патријаршија и даље је заинтересована за напредак црквеног ентитета у Охриду, као и за напредак и побољшање односа између ове двије православне цркве, као што је то чинио кроз вjекове, наводи се у саопштењу

Патријарх васељенски Вартоломеј I данас је на Светом Синоду признао назив Македонске православне цркве, као "Охридска архиепископија", те нагласио да се нада даљем напретку овог црквеног ентитета.

На данашњем Светом Синоду, како је наведено у саопштењу, расправљало се о црквеном питању државе Сјеверне Македоније.

У саопштењу је прецизирано да назив Македонске православне цркве као "Охридска архиепископија" значи да је подручје њене јурисдикције само у границама државе Сјеверне Македоније.

Патријарх се захвалио народу и свештеним лицима који су под архиепископом охридским и македонским Стефаном Ваљевским, који је, како је рекао, "његов православни брат који му је лијечио ране".

Патријарх је нагласио како је, супротно новој одлуци, до сада из употребе искључивао термин "Македонска црква", као и све изведенице ријечи "Македонија", али од сада то није случај.

- Васељенска патријаршија и даље је заинтересована за напредак црквеног ентитета у Охриду, као и за напредак и побољшање односа између ове двије православне цркве, као што је то чинио кроз вjекове - написано jе у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:18